Pēc “dusmu piektdienas” Ēģiptē desmitiem bojāgājušo; policija ielenkusi mošeju Kairā

foto: AFP
foto: AFP

Asiņainajās policijas un gāztā prezidenta Mohameda Mursi atbalstītāju sadursmēs, kas pārņēmušas Ēģipti, piektdien gājuši bojā vismaz 82 cilvēki, tai skaitā 10 policisti, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Drošības spēki arestējuši 1004 islāmistu kustības „Musulmaņu brālība” atbalstītājus, no tiem 558 aizturēti Kairā, paziņoja Iekšlietu ministrija.

„Musulmaņu brālība” piektdienu iepriekš pasludināja par „dusmu piektdienu”, aicinot ielās iziet savus atbalstītājus. Tas notika pēc trešdien notikušās protestētāju izdzenāšanas Kairas centrā, kas izvērsās nepieredzētā asinspirtī, kurā gāja bojā vismaz 638 cilvēki.

Galvaspilsētā policija ielenkusi kādu mošeju, kurā visu nakti no piektdienas uz sestdienu iebarikādējušies vairāki simti Mursi atbalstītāju, ziņo raidsabiedrība BBC. „Bruņoti elementi” no mošejas esot atklājuši uguni pa drošības spēkiem, ziņoja Ēģiptes oficiālā ziņu aģentūra MENA.

Policija esot teikusi, ka sievietes mošeju var atstāt, bet vīrieši tiks aizturēti nopratināšanai, ko mošejā iebarikādējušies demonstranti noraidījuši, ziņo BBC.

Vēstīts, ka Ēģipte ir ieslīgusi politiskajā krīzē, kopš trešajā jūlijā armija no amata gāza pirms gada ievēlēto islāmistu prezidentu Mursi.

Ar to nesamierinājās Mursi atbalstītāji un viņu atbalstošā islāmistu kustība „Musulmaņu brālība”, kas rīkoja nepārtrauktas protesta akcijas.

Viņi noorganizēja divas lielas sēdošās demonstrācijas pie Rabjas al Adavijas mošejas un Kairas Universitātes. Ēģiptes jaunā valdība vairākkārt solīja demonstrācijas pārtraukt.

Sēdošo demonstrāciju likvidēšanu policija sāka trešdien. Tā izvērsās nežēlīgā vardarbībā, kurā gājuši bojā vairāk nekā 600 cilvēku, tai skaitā vairāk nekā 40 policistu.

Ēģiptes pagaidu valdības premjerministrs Hazems al Beblavi aizstāvēja demonstrantu izdzenāšanu, norādot, ka Mursi atbalstītāji visā valstī sēj haosu, "terorizē pilsoņus, uzbrūk valsts un privātajam īpašumam".

"Valstij bija jāiejaucas, lai ēģiptiešiem atjaunotu drošību un mieru", sacīja premjers. Ņemot vērā izveidojušos apstākļus, pagaidu prezidenta izsludinātais ārkārtas stāvoklis bijis nepieciešams solis, skaidroja premjers.

Nosodījumu par vardarbīgo vēršanos pret demonstrantiem ir izteikusi starptautiskā sabiedrība.


Написать комментарий