Parādu nasta iegrožo ASV augstskolu absolventu centienus uzņēmējdarbībā

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Amerikas Savienoto Valstu augstskolu studentus skārusi studiju kredītu krīze – absolventu parādsaistības ASV kopumā sasniegušas augstāko līmeni pēdējo 20 gadu laikā: 1,2 triljonus ASV dolāru (630 miljardus latu).

Parādu nasta izglītību guvušos amerikāņus un ārvalstu studentus attur no jaunu kredītu ņemšanas uzņēmējdarbības uzsākšanai vai attīstīšanai.

Tā noticis arī Kristīnes Kārnijas (Christine Carney) un viņas uzņēmuma Thick & Thin Designs gadījumā. Uzņēmums, ko nodibinājusi 29 gadus vecā Kārnija un viņas 31 gadu vecais vīrs Džons (John Carney), izgatavo ēdienu rotājumus zombiju, divriteņu un brieža ragu formā.

Abi pašlaik ir Menas Universitātes studenti – Kristīne, kurai ir bakalaura grāds citā jomā, šeit studē zooloģiju, savukārt Džons grasās iegūt maģistra grādu tēlotājmākslā.

Kā vēsta Wall Street Journal, uzņēmuma vajadzībām abi vēlējušies iegādāties lāzera griešanas aparātu, taču personīgās kredītsaistības, kas uzkrātas studiju gadu laikā – kopā ap 140 tūkstošiem ASV dolāru (73 tūkstošiem latu) – attur no šāda riskanta soļa speršanas. Tā vietā viņi izmanto universitātes laboratorijā pieejamu lāzera griešanas aparātu, uz kuru jaunajiem uzņēmējiem jāgaida rindā.

«Lielā studiju kredīta parāda dēļ es nevaru uzņemties to risku, kas nepieciešams uzņēmējdarbības kārtīgai uzsākšanai,» stāsta Kārnija.

Pēc portāla Edvisors.com datiem, ASV bakalaura studiju programmas studenti, kuri ņem studiju kredītu, absolvēšanas brīdī ir uzkrājuši vidēji 40 000 dolāru (21 tūkstoša latu) lielu parādu nastu.


Написать комментарий