Lībijas parlamentā iebrukuši berberi

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Lībijas pagaidu parlamenta ēkā Tripolē otrdien iebrukuši berberu kopienas pārstāvji, kuri pieprasa savas tautības, valodas un kultūras atzīšanu Lībijas konstitūcijā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vispārējā Nacionālā kongresa ēkai ir izsisti logi, salauztas mēbeles un nozagti deputātiem piederoši dokumenti, informē parlamenta pārstāvis.

Berberi ir aptuveni 5 – 10% no Lībijas sešiem miljoniem iedzīvotāju, bet Lībijas teritorijā bija sastopami vēl pirms arābu ieceļotājiem, kuri sev līdzi atveda islāmu, skaidro BBC.

Gadu desmitus ilgušās gāztā Lībijas līdera Muamara Kadafi valdīšanas laikā berberi tika represēti un diskriminēti. 2011. gadā gāztais un nogalinātais diktators berberus uzskatīja par traucēkli viņa priekšstatam, ka Lībijā jābūt viendabīgai arābu kopienai.

Berberu valoda un rakstība, kas atšķiras no arābu valodas, bija oficiāli aizliegta. Tāpat vecāki bērniem nedrīkstēja dot berberu vārdus.

Berberi aktīvi piedalījās revolūcijā pret Kadafi režīmu.

2011. gadā Lībijā sākās tautas sacelšanās un pilsoņu karš, kura laikā gāza diktatoru Muamaru Kadafi. 20. oktobrī pēc pēdējā Kadafi atbalstītāju bastiona Sirtas krišanas nemiernieki gāzto diktatoru nogalināja.

Kopš tā laika kārtību Lībijā cenšas uzturēt pagaidu valdība, tomēr lielas problēmas tai rada daudzās bruņotās grupas, kas pēc revolūcijas beigām nav nolikušas ieročus, kuri lielā skaitā valstī pieejami no Kadafi armijas krājumiem.


Темы: , , , ,
Написать комментарий