Pēc ugunsgrēka Stradiņa slimnīcā ārkārtas stāvokli veselības nozarē neizsludinās

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pēc piektdienas rītā notikušā ugunsgrēka Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā Valsts operatīvā medicīniskā komisija (VOMK) izlēmusi neizsludināt ārkārtas stāvokli veselības nozarē.

Šāds lēmums pieņemts, jo Stradiņa slimnīcai un citām slimnīcām pašlaik pietiekot resursu palīdzības sniegšanai slimnīcas pacientiem, kā arī kopumā situācija normalizējoties, pēc VOMK sēdes žurnālistiem sacīja Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško.

Stradiņa slimnīcas priekšsēdētāja Rūta Valtere apstiprināja, ka pašreiz ugunsgrēks ir lokalizēts un situācija normalizējoties. Valtere sacīja, ka daļa pacientu, kuri ārstējās 32.korpusā, kura pagrabā eksplodēja vairāki skābekļa baloni un kas cieta ugunsgrēkā, jau tiek vesti atpakaļ uz nodaļu šajā ēkā.

Pašlaik esot slēgta Uzņemšanas nodaļa, savukārt slimnīcas vadība sola līdz darba dienas beigām informēt, kādā apjomā šajā nodaļā darbi tiks atjaunoti.

Ministrija arī lūgusi ģimenes ārstiem strādāt ilgākas darba stundas, lai tā izrādītu atbalstu slimnīcai krīzes laikā, kad tā pati jaunus pacientus vairs uzņemt nevar.

Valtere žurnālistiem arī atklāja, ka vēl nav aplēsts, cik lielus finansiālus zaudējumus ugunsgrēks un sprādzieni nodarījuši, līdz ar to nav zināms, vai slimnīcai nāksies prasīt palīdzību valstij.

Kopumā no Stradiņa slimnīcas uz citām slimnīcām tika pārvesti 20 pacienti. 14 pieaugušie un seši bērni. Lielākā daļa no pacientiem pārvesti uz Austrumu Klīnisko universitātes slimnīcu, taču daži pacienti nogādāti arī Latvijas Infektoloģijas centrā, Rīgas 2.slimnīcā, Rīgas Dzemdību namā un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā.

Glābšanas darbus slimnīcā pabeidzis arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), portālam “Delfi” pastāstīja VUGD pārstāve Inga Vetere. Notikuma vietā gan vēl drošībai pēcpusdienā dežurē viena ugunsdzēsēju ekipāža. Vetere papildināja, ka pēdējā ugunsdrošības pārbaude slimnīcā bijusi šā gada februārī.

Tāpat par notikušo kriminālprocesu sākusi Valsts policija.
Kopumā liesmu postītajā slimnīcas 32.korpusa pagrabā ugunsdzēsēji atrada 66 balonus, no kuriem 23 bija eksplodējuši.

Negadījumā cietuši divi slimnīcas darbinieki, kas guvuši apdegumus, septiņi cilvēki izglābti, bet vēl vairāk nekā 170 evakuēti. Pacienti, kuriem nepieciešama intensīva terapija, tiek pārvesti uz citām slimnīcām.

Ugunsgrēka dēļ slimnīcā ir izsludināts ārkārtas stāvoklis. Par tā atcelšanu tiek lemts īpaši sasauktā sanāksmē.


Написать комментарий