Pieauguši mājsaimniecību izdevumi pārtikai; cenu izmaiņas ietekmē ēdienkarti

foto: news.mail.ru
foto: news.mail.ru

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) veiktie mājsaimniecību budžetu apsekošanas dati liecina, ka 2012. gadā mājsaimniecību patēriņa izdevumi uz vienu ģimenes locekli sasnieguši 198 latus mēnesī, kas ir par 5,7% vairāk nekā gadu iepriekš.

Pērn viena ģimenes locekļa uzturam mājsaimniecības tērējušas vidēji 55 latus mēnesī jeb 28 % no kopējiem patēriņa izdevumiem uz vienu ģimenes locekli. 2011. gadā ikmēneša tēriņi pārtikai bija 54 lati uz vienu cilvēku, bet 2010. gadā - 50, 47 lati uz vienu cilvēku. Tikmēr 2008. gadā pārtikai katru mēnesi tikuši tērēti 59,33 lati uz vienu ģimenes locekli.

CSP aplēsusi, ka faktiski mājsaimniecību izdevumi pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem pērn auguši par nieka 0, 5 %, jo kopumā pārtikai mājsaimniecības 2012. gadā pārtikai tērējušas par 2,8 % vairāk nekā gadu iepriekš, bet pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas augušas par 2,3 %.

Visvairāk naudas mājsaimniecības tērējušas tādiem produktiem kā gaļa un tās izstrādājumiem, kam vidēji tērēti 13 lati mēnesī uz katru mājsaimniecības locekli. Izdevumi par piena, piena produktu un olu iegādi 2012. gadā sasnieguši vidēji 10 latus uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī.

Tikmēr ikmēneša tēriņi maizes un graudaugu izstrādājumu ieguvei pērn vidēji tērēti 8 lati uz vienu ģimenes locekli, bet dārzeņu iegādei - 7 lati uz vienu ģimenes locekli.

CSP, balstoties uz apsekojuma rezultātiem, secinājusi, ka 2012. gadā viens iedzīvotājs vidēji patērējis 48 litus piena, 14 kilogramus siera un biezpiena, 188 olas, 20 kilogramus svaigas cūkgaļas, 21 kilogramu desu izstrādājumu un kūpinājumu,  kilogramus svaigas mājputnu gaļas un 7 kilogramus svaigu zivju.

Iecienītākie dārzeņi ir kartupeļi - to patēriņš uz vienu iedzīvotāju sasniedzis 84 kilogramus gadā, bet svaigu tomātu un gurķu patēriņš - vidēji 21 kilogramu gadā. Tāpat katrs Latvijas iedzīvotājus pērn apēdis vidēji 14 kilogramus ābolu, 9 kilogramus citrusaugļu un 5 kilogramus banānu.

Tāpat CSP secinājusi, ka iedzīvotāju ēdienkarti ietekmē arī produktu cenu izmaiņas. Piemēram, olām novērots straujš cenu kāpums par 23, 5 %, bet to patēriņš samazinājies. Tikmēr kartupeļu cenas samazinājušās par 30 %, bet patēriņš uz vienu iedzīvotāju audzis par 6 kilogramiem.

Nedaudz ir samazinājies cūkgaļas, liellopu gaļas, un raudzēto piena produktu patēriņš mājsaimniecībās, savukārt pieaudzis svaigu un kūpinātu zivju, mājputnu gaļas, gatavo gaļas pusfabrikātu, medījumu gaļas, mājas siera un biezpiena, olīveļļas, kā arī citrusaugļu, kauleņaugļu un zemeņu patēriņš.


Написать комментарий