Bekotāji grozus var nepiepildīt

foto: ventasbalss.lv
foto: ventasbalss.lv

Pēc vakardienas laikapstākļiem var prognozēt, kāds būs rudens. Naktī uz otrdienu vismaz Rīgā plīkšķēja lietus, bet vakar dienā laiks viscaur bija mākoņains, vietām vairāk, citur - mazāk. 

Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs izmanto vēl citas pazīmes, un viņa verdikts vismaz sēņotājiem varētu nepatikt – rudens sēnes no sūnām izlīdīs, bet raža nebūs iespaidīga.

Laikazinis stāsta, ka saulains 1. augusts ļauj prognozēt siltu rudeni, lietains – mitru, tomēr riekstu, pīlādžu apiņu un ozolzīļu raža viņam liek pieļaut, ka tieši rudens sēņu raža nebūs īpaši bagātīga un rudens, sākot ar septembri, būs mitrs. Ja ozolzīļu ir daudz, bet šogad – ne īpaši, tad būs daudz sēņu. Sēņotāji var pētīt arī graudus, piemēram, Latvijas austrumpusē rudziem vārpas ir ne visai pilnas. Tas liecina par mazu sēņu ražu. Tāpēc tagad jāsēņo, cik vien iespējams.

Jāizbauda arī aizejošās vasaras saule, jo V. Bukšs pieļauj, ka augustā gaisa temperatūra varētu būt augstāka nekā vidēji ir norma. Paveiksies tiem, kuri atvaļinājumā devušies vai dosies augusta sākumā, jo mēneša pirmā puse būšot silta un saulaina, tiesa, ar pērkona negaisiem. Augusta vidū toties kļūs vēsāks, būs vairāk nokrišņu. Īsts sēņu laiks! Mēneša beigās gaidāmi mainīgi laika apstākļi, dzestras naktis un varētu iedzelt pirmās salnas.

Laika vērotājs stāsta, ka, lai precīzāk pastāstītu par gaidāmo laiku septembrī, ar 1. augusta laikapstākļu novērojumiem vien nepietiks. Jāsagaida 15. augusts jeb Lielā Māra. Par laiku oktobrī liecinās laikapstākļi 16. augustā, par prognozi novembrim varēs spriest, vērojot laikapstākļus 17. augustā. Savukārt 7. augusts - Vecā Anna – liecinās par laiku pirms un pēc Ziemassvētkiem. Laikapstākļi dienas pirmajā pusē raksturos laiku līdz Ziemassvētkiem, otrā puse – pēc tiem.


Написать комментарий