Piensaimnieku un tirgotāju cenu konfliktā risinājums nav panākts

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Lai gan šodien zemkopības ministre Laimdota Straujuma pie sarunu galda bija aicinājusi pienrūpnieku un tirgotāju pārstāvjus, lai rastu risinājumu samilzušajā konfliktā par cenu veidošanos, konkrēts risinājums nav panākts.

«Vienojāmies, ka konstruktīvās sarunās turpināsim risināt šo problēmu,» žurnālistiem atzina gan Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) vadītājs Jānis Šolks, gan Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) izpilddirektors Noris Krūzītis.

«Cenas kāps par dažiem procentiem. Pašlaik vidējais pirkums veikalos ir samazinājies un ir zem pieciem latiem, līdz ar to tirgotājiem klājas smagi. Neraugoties uz to, jādomā par patērētājiem iespējami draudzīgiem risinājumiem,» sacīja Krūzītis.

Uz lūgumu definēt šos risinājumus, viņš norādīja, ka «pašiem ražotājiem vispirms būtu jāapsver cenu veidošanas politika, lai patērētājiem nerastos šoks». Tāpat Krūzītis sacīja, ka asociācijas šajā situācijā nevar neko diktēt. «Ražotājiem ir jāpiedomā, kā konkurences apstākļos optimizēt izdevumus, lai noturētu patērētājam pieņemamu galaprodukta cenu.»

Arī Šolks atzina, ka piena produkcijas cenu kāpums paredzams un tas nav saistīts tikai ar izejvielas pieaugumu, bet arī ar gaidāmo cenu kāpumu energoresursiem.

«Mēs esam saņēmuši daudz signālu no uzņēmumiem, ka pusgadu nav iespējams risināt konstruktīvas sarunas ar tirgotājiem par cenu politiku. Līdz ar to bijām spiesti spert attiecīgus soļus un paziņot par neizbēgamo cenu kāpumu par 6-8%,» sacīja Šolks.

LPCS paziņojusi par neizbēgamu cenu pieaugumu par 6%-8%, ko diktē ne tikai izejvielu cenu pieaugumus, bet arī lielveikalu uzcenojums līdz pat 45%. Savukārt Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija (LPTA) norādīja, ka paziņojums «bruģē ceļu cenu kāpumam visā industrijā», draudot ar lavīnveidīgu cenu kāpumu arī citās pārtikas produktu grupās. Līdz ar to tirgotāji vērsušies ar iesniegumu valsts institūcijās, tostarp Konkurences padomē, prasot izvērtēt piena pārstrādātāju rīcības likumību.

Patlaban Latvijā vidējā piena iepirkuma cena sasniegusi rekordu - 203 lati par tonnu, savukārt Igaunijā cena ir 220 lati, bet Lietuvā - 210 lati par tonnu. Turklāt cenas turpina kāpt.


Написать комментарий