Latvieši – pasaules čempioni rogainingā

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

«Galvenā motivācija vienmēr ir bijusi vēlme pārbaudīt savas spējas, gūt iespaidus interesantos dabas apvidos. Ja tam klāt vēl rodas labs rezultāts, tad gandarījums par paveikto ir divkāršs,» iespaidos dalās Latvijas Orientēšanās federācijas (LOF) komisijas vadītājs un pasaules rogaininga čempionāta viens no Latvijas labākā rezultāta ieguvējiem Valters Kaminskis.

Orientēšanās paveids, ko sauc par rogainingu, ir kļuvis diezgan izplatīts ne tikai pieredzējušu sportistu, bet arī iesācēju vidū.

Rogainings ir komandu orientēšanās sports īpaši garā distancē. Dalībnieku galvenais uzdevums ir, brīvi orientējoties apvidū ar kartes un kompasu palīdzību, iegūt pēc iespējas vairāk ieskaites punktu, kuri tiek piešķirti par kontrolpunktu apmeklēšanu. Parasti komandā ir divi līdz pieci cilvēki un tās tiek iedalītas vairākās grupās pēc vecuma un dzimuma.

Šogad pasaules čempionāts Pleskavas tuvumā Krievijā bija piesaistījis 721 orientieristu, 24 stundu orientēšanās sacensībās piedalījās 340 komandu no divdesmit valstīm. Latvija ar 67 dalībniekiem un 31 komandu bija otra pārstāvētākā valsts pēc Krievijas un izcīnīja septiņas medaļas un trīs čempionu titulus.

V. Kaminskis un Anita Liepiņa aizvadītajā nedēļā kļuva par pasaules čempioniem jauktajā veterānu (40 gadu un vairāk) grupā, sasniedzot 14. labāko rezultātu kopvērtējumā. Sarunā ar Neatkarīgo orientierists teic, ka rezultāts ir cienījams, ja salīdzina to ar tādas pašas vecuma grupas sportistu sniegumu.

Tiecoties pēc labākiem rezultātiem, neiztika arī bez grūtībām. Pēc V. Kaminska stāstītā, viens no galvenajiem šķēršļiem bija salīdzinoši siltie laika apstākļi sacensību pirmajā dienā. «Lai gan apstākļi vienmēr vienādi attiecas uz visiem sacensību dalībniekiem, jautājums ir par to, cik kurš ir gatavs piemēroties sacensību videi,» piebilst Valters.

Šādās sacensībās vērā jāņem ne tikai uzkrātā pieredze, bet arī dalībnieku ekipējums. «Galvenais, lai ir ērti skriešanas apavi un apģērbs,» spriež orientierists. Nedrīkst aizmirst pašu galveno sacensību darbarīku. «Jābūt labos draugos ar kompasu,» saka sportists, uzsverot tā īpašo nepieciešamību tumšajā diennakts laikā. Ar interesanto sporta veidu varot nodarboties jebkurš. Galvenais, lai ir gribēšana, un tad jau varēšana atnākšot pati.

Sacensībās «ir iespēja atgriezties starta punktā pēc pārtikas vai atpūsties savā teltī, taču, lai būtu starp labākajiem, par tādām lietām jāaizmirst», uzsver LOF rogaininga komisijas un Starptautiskās rogaininga federācijas (IRF) pārstāvis Latvijā Guntars Mankus. 24 stundu aktīva nepārtraukta kustība ir tieši tas, kas vajadzīgs ceļā uz uzvaru.

Nākamgad Latvijas pārstāvjiem uz pasaules čempionātu būs jāmēro krietni garāks ceļš, jo par tā norises vietu izvēlētas Amerikas Savienotās Valstis.


Написать комментарий