IZM nemaksās kompensāciju Vācijas aģentūrai par studiju akreditācijas konkursu

foto: izm.izm.gov.lv
foto: izm.izm.gov.lv

Vācijas Augstākās izglītības akreditācijas aģentūra (ASIIN) pieprasījusi Latvijai samaksāt 9000 eiro (ap 6300 latu) kompensāciju par akreditācijas procesa organizēšanu, lai segtu savus izdevumus saistībā ar dalību konkursā, lai gan gala līgums nav ticis noslēgts. 

Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piektdien paziņojusi, ka kompensāciju nemaksās.

Konkursa nosacījumi neparedz segt piedāvājuma sagatavošanas izmaksas un uzvara konkursā ir tikai priekšnosacījums deleģēšanas līguma noslēgšanai, un negarantē tā noslēgšanu, portālam "Delfi" norādīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Komunikācijas un dokumentu pārvaldības nodaļā.

IZM norāda, ka tā bez rezultāta noslēgusi pērnā gada decembrī izsludināto konkursu par akreditācijas institūciju piesaisti augstākās izglītības programmu, augstskolu un koledžu akreditācijas procesā.

Lai nodrošinātu augstskolu, koledžu un studiju virzienu novērtēšanas organizēšanu, IZM izsludināja atklātu konkursu "Par institūciju, kura organizē augstskolu, koledžu un studiju virzienu novērtēšanu". Pieteikumu izsludinātajam konkursam iesniedza divi pretendenti - nodibinājums "Augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanas cents" un Vācijas Augstākās izglītības akreditācijas aģentūra ASIIN.

Šā gada 4.februārī par konkursa uzvarētāju atzina ASIIN, bet konstatēja, ka uzvarētājs ir iesniedzis deleģēšanas līgumu bez būtiskiem noteikumiem, kā, piemēram, neparedzot akreditācijas un dokumentu valodu, netika noteiktas cenas, kādas augstskolām ir jāmaksā par to studiju virzienu akreditāciju.

Deleģēšanas līguma izstrādes laikā viena no ASIIN prasībām bija grozīt Ministru kabineta (MK) noteikumus, paredzot tajos par pakalpojumu nodrošināšanu ietvert ASIIN noteiktās cenas, kas sedzamas no augstskolu un koledžu līdzekļiem.

Tomēr MK apstiprinātās cenas bija zemākas nekā ASIIN piedāvātās. Turklāt MK pieņēma noteikumus nodrošināt pēc iespējas ātrāku studiju virzienu akreditācijas norisi, pabeidzot to līdz šā gada 30.jūnijam, tādējādi valdība lēma, ka studiju virzienu akreditācija ir jāorganizē IZM.

Jau vēstīts, ka IZM pati akreditēs studiju virzienus, kā arī augstskolas un koledžas, - to paredz 25.aprīlī valdības ārkārtas sēdē apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par augstskolu, koledžu un studiju virzienu akreditāciju.

Grozījumu mērķis bija nodrošināt iespēju, ka studiju virzienu, augstskolu un koledžu akreditācijas organizēšanu var veikt IZM, obligāti neslēdzot līgumu ar kādu institūciju, kura piedalījusies konkursā. Noteikumi paredz, ka augstskolu un koledžu studiju virzienu akreditācijas norisi organizē IZM vai tās pilnvarota institūcija.

Tādējādi ministrija uzņemtos funkcijas, kuras bija paredzēts deleģēt Vācijas augstākās izglītības akreditācijas aģentūrai ASIIN.

Prioritāri akreditācija tiks nodrošināta tām 54 studiju programmām, par kuru īstenošanu izsniegta licence, bet kurām nav veikta pirmreizējā akreditācija.


Написать комментарий