Britu jūrnieki vairs nedzers «par sievām un mīļākajām»

foto: Scanpix
foto: Scanpix

Britu Karaliskā jūras kara flote apstiprinājusi izmaiņas reglamentā, atsakoties no tradicionālā tosta "Par sievām un mīļākajām (un lai viņas nekad nesastaptos", tā vietā ieviešot tostu "Par mūsu ģimenēm".

Flotes pavēlniecība skaidrojusi, ka šādā veidā tiek atspoguļota reālā situācija – jau 20 gadus flotē dienēt drīkst arī sievietes, un viņām ir diezgan mulsinošs tosts par sievām un mīļākajām.

Ikdienas vakariņām, kas tiek organizētas kopkajītē, britu flotē tradicionāli apstiprināti vairāki tosti. Piemēram, pirmdienās ierasts pacelt glāzes par flotes kuģiem, kas vago jūras, trešdienās tiek uzsaukts tosts par pašiem jūrniekiem, ceturtdienās – par karu, piektdienās – par ienaidniekiem. Sestdienu vakaros jūrnieki parasti iedzēra par krastā palikušajām sievām un mīļākajām, taču šis tosts kļūst mazāk aktuāls, jo kara flotē kopš 1990. gada dienē aizvien vairāk un vairāk sieviešu. BBC atgādina, ka pērn pirmo reizi daiļā dzimuma pārstāve kļuvusi par kara kuģa komandieri, bet šā gada beigās pirmās sievietes sāks dienestu arī uz zemūdenēm.

"Mēs uzskatījām, ka šī situācija ir pietiekams iemesls, lai pārskatītu tradīcijas,» paziņojis aizsardzības ministrijas pārstāvis. Viņš piebildis, ka izmaiņas skārušas arī otrdienas tostu – līdz šim kara jūrnieki dzēra «par mūsu vīriem», bet tagad tosts skan «par jūrniekiem". Jāpiebilst gan, ka kopkajīšu vakariņas vairs netiek rīkotas regulāri – parasti jūrnieki kopā pulcējas tikai kādos svētkos, un tosti uz britu karakuģiem skan aizvien retāk un retāk.


Написать комментарий