Valsts prezidentu lūdz 'nobremzēt' videonovērošanu 'zaļā pūķa' pārdošanas vietās

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) lūgusi Valsts prezidentam Andrim Bērziņam aizstāvēt mazos tirgotājus no iznīcības un neizsludināt grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, bet gan nodot tos otrreizējai caurlūkošanai, portālu “Delfi” informēja LTA.

Pagājušā nedēļa Saeima pieņēma grozījumus likumā, kas līdz ar citiem ierobežojumiem alkoholisko dzērienu tirdzniecībā paredz nepārtrauktu obligātu videonovērošanu, lai panāktu lielāku kontroli pār pārdevējiem, kas nelikumīgi pārdod alkoholu nepilngadīgajiem.

LTA norāda, ka publiskajā telpā nav pieejama VID un policijas statistika par administratīvi sodītajiem pārdevējiem vai tirdzniecības vietām anulētajām licencēm par alkoholisko dzērienu pārdošanu nepilngadīgām personām.

Līdz ar to LTA ir pamats spriest, ka šādu pārkāpumu ir salīdzinoši maz, un tiesību sargājošās iestādes nav izmantojušas visus to rīcībā esošos līdzekļus, lai izskaustu šo nevēlamo parādību.Tāpat prasība ieviest videonovērošanu veikalos paredz to nodrošināt ļoti saspringtā termiņā - līdz 2014.gada 1.janvārim.

Likumā noteiktie pārkārtojumi aptvers 4506 licencētas alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības vietas un 188 alus mazumtirdzniecības vietas, atsaucoties uz VID datiem šā gada 1.jūnijā, norāda LTA. Likumā noteikto prasību ieviešana prasīs laiku un lielus finanšu ieguldījumus, kas saistīti ar videonovērošanas aparatūras iegādi un uzstādīšanu. Tirdzniecības zāles ir jāaprīko ar novērošanas kamerām un jāpārkārto tirdzniecības telpas.

Īpaši sarežģīti nodrošināt likumā minēto nosacījumu izpildi būs tirdzniecības vietām ar nelielu platību un lauku rajonos, norāda LTA, uzsverot, ka minimālās izmaksas - ar vienu vai divām novērošanas kamerām - ir no 300 latiem līdz 500 latiem, tās pieaug atkarībā no tirdzniecības zāles lieluma un izmantotās aparatūras.

Tāpat neizbēgams ir cilvēkresursu patēriņš, jo jākārto dokumentācija, lai videonovērošanu kā fizisko personu datu apstrādi reģistrētu Datu valsts inspekcijā, par ko jāmaksā 20 latu līdz 40 latu valsts nodeva, kā arī pastāvīgi jārūpējas par novērošanas ierīču uzturēšanu darba kārtībā, kas arī prasa izmaksas, uzskata LTA.

Saeima noteikusi paaugstinātas tehniskās prasības videonovērošanai veikalos pēc analoģijas ar Azartspēļu un izložu likumu.

Izmaksas saistībā ar videonovērošanas ierīkošanu būs jāveic vienlaikus ar pāreju uz eiro, kas jau tā radīs izdevumus tirgotājiem, un šis slogs draud iznīcināt mazos tirgotājus. Tāpēc asociācija lūdz sakarā ar eiro ieviešanu vai nu atcelt jaunās prasības vai vismaz noteikt ieviešanu vēlāk, vēlams no 2016.gada, norāda LTA.

Jau vēstīts, ka alkoholiskos dzērienus, kas stiprāki par 5,8 grādiem, lielveikalos varēs tirgot atsevišķā nodaļā un alkoholisko dzērienu degustācija ārpus nodalītās pašapkalpošanās zonas lielveikalā būs aizliegta, paredz Saeimā ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstītās izmaiņas Alkoholisko dzērienu aprites likumā.

Pieņemtās likuma izmaiņas paredz noteikt aizliegumu tirgot alkoholu arī dienesta viesnīcās, sociālās aprūpes, valsts un pašvaldību iestāžu telpās. Tāpat būs noteikts, ka alkoholisko dzērienu reklāmā jāietver arī informācija par alkohola pārdošanas un iegādāšanās aizliegumu.

Tāpat likuma grozījumi paredzēs alkoholisko dzērienu reklāmā ietvert informāciju arī par alkohola pārdošanas, iegādāšanās un nodošanas aizliegumu nepilngadīgām personām. Alkoholiskos dzērienus nedrīkstēs reklamēt arī vides reklāmās.

Zīmīgi, ka uz Alkohola aprites likuma grozījumu izskatīšanas laikā Saeimas deputāti ceturtdien sēdes pārtraukumā devās ielīgot Jāņus un ielīgošanas laikā neiztika arī bez alus baudīšanas.
 


Написать комментарий