Valdība apstiprina rīcības plānu 'Liepājas metalurga' kraha gadījumam

foto: rus.db.lv
foto: rus.db.lv

Līdz šī gada 26.jūlijam finanšu grūtību plosītajam "Liepājas metalurgam" ir jāsaskaņo ar kreditoriem uzņēmuma tiesiskās aizsardzības plāns, tomēr jau otrdien valdība slēgtā sēdē atbalstījusi ministru darba grupas piedāvātos risinājumus, kā pēc uzņēmuma slēgšanas mazināt sociālo spriedzi trešajā lielākajā Latvijas pilsētā – Liepājā.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts gan uzsver, ka pagaidām plāns ir tikai informatīvs, tomēr atzīst, ka pamatā tajā iekļautie pasākumi vērsti divos virzienos, proti, uz darbu zaudējušo "Liepājas metalurga" darbinieku pārkvalifikāciju un jaunu darbavietu radīšanu Liepājā.

Patlaban gan vēl notiekot sarunas ar savstarpēji konfliktējošajiem "Liepājas metalurga" akcionāriem, proti, Sergeju Zaharjinu, Iļju Segalu un Kirovu Lipmanu. Paralēli sarunām ar akcionāriem, notiek sarunas arī ar trim investoriem, kuri izrādījuši interesi par "Liepājas metalurgu", sacīja Pavļuts.

No ekonomikas ministra un valdības vadītāja Valda Dombrovska (V) teiktā noprotams, ka plāns, kura saturs un kura iedzīvināšanai nepieciešamā finansējuma apjoms netiek atklāts, paredz rīcību gadījumam, ja darbu zaudēs visi vairāk nekā 2000 "Liepājas metalurgā" nodarbināto.

Plānā ietvertajos pasākumos nodarbinātības veicināšanai Labklājības ministrija caur Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA) piedāvājusi sniegt preventīvus pakalpojumus darbiniekiem, nodrošināt mobilitātes pasākumus, profesionālās apmācības pēc darba devēja pieprasījuma, valsts valodas apguvi, kā arī neformālo izglītības programmu apguvi, īstenojot proaktīvu darbu ar citiem reģiona uzņēmējiem par viņiem nepieciešamajiem speciālistiem.

Tāpat piedāvāts stiprināt NVA kapacitāti, lai tā varētu operatīvi un kvalitatīvi apkalpot visus pieprasījumus, kā arī tiktu nodrošināta NVA aktivitāšu pieejamība.

Tāpat tiek piedāvāts paplašināt Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) programmas piedāvājumu, lai "Liepājas Metalurgs" darbiniekiem sniegtu iespēju profesionālās izglītības iestādē iegūt jaunu kvalifikāciju un iziet praksi uzņēmumos.

Savukārt uzņēmējdarbības veicināšanai un jaunu darba vietu radīšanai paredzēti atbalsta pasākumi industriālo teritoriju attīstībai, ražošanas telpu izveidei un renovācijai, augstas pievienotas vērtības ražošanas attīstībai, ilgtspējas nodrošināšanai un konkurētspējas paaugstināšanai.

Lai veicinātu jaunu investīciju piesaisti Liepājai, LIAA sadarbībā ar Liepājas pašvaldību gatavos piedāvājumu par investīciju iespējām Liepājā, veicot potenciālo ārvalstu investoru apzināšanu un atlasi, organizējot vizītes, seminārus un tikšanās ar potenciāliem investoriem.

Jau ziņots, ka līdz šim ir izskanējuši divi potenciālie uzņēmuma investori - Krievijas kalnrūpniecības un metalurģijas kompānija " Daļpolimetall", ar kuru sarunas ir LM akcionāram Zaharjinam, un akcionāra Kirova Lipmana uzrunātais Krievijas koncerns "Rosenergomaš".

Investors LM tiek meklēts, jo uzņēmums ir nonācis finanšu grūtībās. Kompānijas pamatražošana apgrozāmo līdzekļu trūkuma dēļ ir pārtraukta. Savukārt uzņēmuma lielākie kreditori, tostarp Valsts kase, meklē risinājumus, kā grūtībās nonākušo kompāniju glābt. Liepājas tiesa ir ierosinājusi LM tiesiskās aizsardzības procesa lietu.

"Delfi" jau vēstījis, ka Lipmans ir atteicies pieņemt kreditoru kluba piedāvājumu par vienu latu atdot sev piederošās "Liepājas metalurga" akcijas un publiski paudis gatavību ieguldīt uzņēmuma glābšanā kreditoru prasītos 10 miljonus latu. Tikmēr Zaharjins un Segals apliecinājuši gatavību atdot savas akcijas, taču izteikuši vairākus būtiskus iebildumus pret kreditoru kluba piedāvāto vienošanos.

Kreditoru kluba piesaistīto konsultantu "Prudentia" valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš iepriekš brīdināja, ka akcionāru stīvēšanās var beigties ar to, ka "Liepājas metalurga" nodrošinātie kreditori pēc pāris nedēļām iesniedz uzņēmuma maksātnespējas pieteikumu un kompānijas parādsaistību restrukturizācija notiek caur maksātnespējas procesu.


Написать комментарий