Turcija sašutusi par spiegošanu G20 samitā un prasa britiem paskaidrojumus

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Turcijas Ārlietu ministrija pieprasīja Lielbritānijai paskaidrojumus par medijos izskanējušajām ziņām, ka 2009.gadā britu specdienesti Londonā izsekojuši G20 samita dalībniekus, īpašu uzmanību pievēršot Krievijas un Turcijas delegācijām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Laikraksts "The Guardian", atsaucoties uz dokumentiem, kurus nopludinājis bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehniskais darbinieks Edvards Snoudens, paziņojis, ka  2009.gadā Londonā notikušajā G20 samitā ASV un britu izlūkdienesti  mēģinājusi noklausīties toreizējā Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva telefonsarunas, tāpat izlūkdienestu īpaša uzmanība pievērsta arī Dienvidāfrikas un Turcijas politiķiem.

Turcijas Ārlietu ministrija paziņojusi - ja šīs "satraucošas ziņas" ir patiesas, tad tas ir "īstais skandāls". Laikrakstā publicētie apgalvojumi par to, ka Turcijas finanšu ministra Mehmeta Šimšeka un viņa delegācijas pārstāvju sarunas 2009.gadā Londonā G20 samita laikā tika noklausītas, "raisa nopietnas bažas", uzsvēra Turcijas Ārlietu ministrija.

"Apstākļos, kad savstarpēja uzticēšanās un caurspīdīgums bija nosacījumi starptautiskai sadarbībai, šāda draudzīgas valsts rīcība jāuzskata par nepieņemamu," norāda Turcijas ārlietu resors. Turcija sagaida no Lielbritānijas oficiālos paskaidrojumus.

Lielbritānijas Ārlietu ministrija apstiprinājusi, ka ir saņemti Turcijas jautājumi, taču arī ministrija nekomentē izlūkdienestu darbību.

Jautājumi par laikraksta publicētiem apgalvojumiem šonedēļ uzdoti arī britu premjeram Deividam Kameronam, taču viņš vien norādījis, ka  nekomentēs nacionālās drošības jautājumus.

Jau ziņots, ka  saskaņā ar "The Guardian" vēstīto specdienesti pēc britu valdības rīkojuma elektroniski izsekojuši ārvalstu politiķus, kuri piedalījušies "Lielā divdesmitnieka" sanāksmē Londonā. Dienesti kontrolējuši e-pastu saraksti un politiķi telefonsarunas. Īpaša uzmanība pievērsta arī Dienvidāfrikas un Turcijas politiķiem.

Politiķi izsekoti, izmantojot specdienestu ierīkotās interneta kafejnīcas, kā arī samita dalībniekiem piederošos viedtālruņus "Blackbery". Caurām diennaktīm šajā politiķu novērošanā bija iesaistīti 45 analītiķi, kuri par katru pārtverto zvanu gatavojuši īsas atskaites. Iegūto informāciju dienesti nodeva britu valdībai.

Informāciju dienesti ieguva reālā laikā, nevis ar atpakaļejošu datumu un tas ļāva iegūtās ziņas izmantot pārrunās ar valstīm. Metodes, kuras dienesti izmantojuši, nodēvētas par revolucionārām spiegošanā.

Laikraksti "The Washington Post" un "The Guardian" iepriekš ziņoja, ka NSA ielauzusies interneta gigantu - tostarp "Microsoft", "Google", "Facebook" un "Apple" - serveros,  lai iegūtu videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastu saraksti.


Написать комментарий