Pētījums: Latvijā uzņēmēji nākotnē raugās cerīgāk nekā vidēji ES

foto: db.lv
foto: db.lv

Latvijā un Baltijas valstīs kopumā uzņēmumi nākotnē raugās cerīgāk nekā vidēji citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, liecina revīzijas un uzņēmējdarbības konsultāciju uzņēmumu grupas Grant Thornton ikgadējāInternational Business Report pētījuma rezultāti.

Pētījumā apskatīts tas, kā uzņēmumi vērtē gan savas, gan arī valsts ekonomikas izaugsmes iespējas – neto 8% no Latvijas uzņēmumu vadītājiem ir optimistiski noskaņoti un paredz ekonomiskās situācijas uzlabošanos.

Par latviešiem vēl pozitīvāk noskaņoti ir igauņu uzņēmēji, no kuriem neto 18% paredz ekonomikas uzlabošanos. Lai gan Lietuvā šādi optimistiski noskaņoti ir tikai neto 2 % uzņēmēju, tas ir ievērojami vairāk nekā vidēji Eiropas Savienībā, norāda pētījuma autori.

Ekonomisko izredžu indeksā ES uzņēmēju noskaņojums vērtēts ar -17%, kas liecina, ka neto 17% Eiropas uzņēmumu līderu pesimistiski raugās uz ES ekonomikas nākotnes izredzēm. Pasaules vidējais rādītājs ir +4 %. Par spīti kopējam Eiropas pesimismam, neto 7% no ES dalībvalstu kompānijām plāno palielināt darbinieku skaitu nākamo 12 mēnešu laikā.

Latvijā neto 14 % uzņēmumu norādījuši, ka plāno izveidot jaunas vakances, kamēr Igaunijā darbinieku skaitu plāno palielināt neto 26 % uzņēmumu. Savukārt Lietuvā šis rādītājs ir negatīvs — mīnus divi procenti, kas nozīmē, ka vairāk uzņēmumu plāno darbinieku skaita samazināšanu nekā palielināšanu.

Neskatoties uz plānoto darbavietu samazinājumu, neto 30 % Lietuvas uzņēmumu paredz ieņēmumu palielināšanos nākamo 12 mēnešu laikā. Uz apgrozījuma pieaugumu cer arī procentuāli vēl vairāk Latvijas un Igaunijas kompāniju — attiecīgi neto 36 % un 54 %, kamēr vidēji Eiropā ieņēmumu palielināšanos sagaida tikai katrs piektais uzņēmums.

Pētījums rāda, ka uz kompānijas nākotnes peļņu optimistiski raugās mazāk uzņēmumu vadītāju. Vidēji Eiropā  tie ir neto 19 % uzņēmumu, Lietuvā vēl mazāk — neto 12 %. Latvija un Igaunija arī šajā rādītājā ir optimistiskākas nekā vidēji Eiropā vai pasaulē. Latvijā uz lielāku peļņu cer neto 42 %, kamēr Igaunijā tā ir puse no visiem uzņēmumiem.

Pētījuma autori atzīst, ka visi iepriekšminētie rādītāji ievērojami atpaliek no dažādu Dienvidamerikas valstu, Indijas, Filipīnu un Botsvānas rādītājiem. Uzņēmumu vadītāji šajās valstīs daudz optimistiskāk raugās gan uz ekonomisko situāciju, gan uzņēmuma attīstību tuvākajā nākotnē. Piemēram, neto 98 % Peru uzņēmumu optimistiski vērtē savas valsts attīstību, un neto 76 % Indijas uzņēmumu plāno palielināt darbinieku skaitu.


Написать комментарий