Slavenā latviešu grafiķe atklāja ekspozīciju sezonu Daugavpils M.Rotko mākslas centra intro zālē

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Trešdien, 5.jūnijā, pulcējoties lielam interesentu skaitam, M.Rotko mākslas centrā tika atklāta mākslinieces Ilzes Lībietes grafikas darbu izstāde „Ēnā”.

Izstāde, kurā būs apskatāmas 30 grafikas, kas radītas digitālās drukas tehnikā, atklāja ekspozīciju sezonu M.Rotko mākslas centra intro zālē.

Centra vadītāja vietnieks Māris Čačka atzīmēja, ka māksliniece skatās uz krāsaino pasauli caur melnbaltās grafikas prizmu, ar minimālu līniju skaitu atspoguļojot maksimumu informācijas.

Māksliniecei ir virtuozas grafiķes slava, viņa prasmīgi izmanto krāsas un faktūru, atspoguļojot arī ēnas puses. Viņas kompozīcijas ir abstraktas un dinamiskas, veicina asociatīvo domāšanu.

Pēc kolēģu domām, Ilzes grafikas darbi atgādina noslēpumaino kaligrāfiju, noteiktu simbolu kompleksu, jo aiz melnās krāsas slēpjas citu krāsu toņi. Tāpat ka ēna ir cieši saistīta ar gaismu, ārējais vienmēr it blakus iekšējām.

Izstādē apskatāmo darbu autore ir pateicīga par savai jaunradei pievērsto uzmanību un iespēju atklāt ekspozīciju sezonu intro zālē. Viņasprāt, radošā darbība ir cilvēka augstākā misija, savs talants noteikti jāizmanto.

Pēc I.Lībietes domām, grafika ir tautas smadzenes, jo tā ir izteiksmīga, tajā liela loma ir līniju sakārtojumam, izteiktajai domai. Visu darbu pamatā ir konkrētie pārdzīvojumi, kodētā veidā atspoguļota informācija par viņas personīgo dzīvi.

Tā ir mākslinieces devītā personālizstāde. I.Lībiete ir biedrības „Grafikas kamera” valdes priekšsēdētāja. Grafikas izstāžu kuratore, daudzu pašvaldību un ievērojamu dzimtu ģerboņu autore. Latvijas Mākslas akadēmijas lektore un Daugavpils Universitātes viesdocente.

Mākslinieces turpmākajos plānos ir grafikas personālizstāžu rīkošana Rīgas mākslas galerijās.

Izstāde būs apskatāma no 5. līdz 31.jūnijam.

Jāatgādina, ka izstādes atklāšanas laikā ieeja B sektorā ir bez maksas.


Написать комментарий