Bordāns neredz šķēršļus atsākt PSRS okupācijas nodarīto zaudējumu aprēķināšanu 1

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns neredz šķēršļus PSRS okupācijas režīma nodarīto zaudējumu aprēķināšanas komisijas darbības atjaunošanai jo tam šī gada budžeta jau ir atvēlēta nauda. Ministrs tuvākajā laikā vērsīsies ar šo jautājumu un konkrētiem priekšlikumiem pie valdības vadītāja, portālu "Delfi" informēja Tieslietu ministrija.

Bordāns ceturtdien pēc tikšanās ar komisijas vadītāju Edmundu Stankeviču, komisijas locekļiem Rutu Pazderi un Bonifāciju Daukštu pauda pārliecību, ka "PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaita un masu kapu vietu noteikšanas, informācijas par represijām un masveida deportācijām apkopošanas un Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu aprēķināšanas" komisijas darbs ir pilnībā atjaunojams.

Lai gan komisija kopš 2009.gada vasaras vairs nedarbojas, formāli tās darbība nav izbeigta un 2006.gada Ministru kabineta noteikumi, kas regulē šīs komisijas darbību, joprojām ir spēkā.

Bordāns tuvākajā laikā vērsīsies ar šo jautājumu un konkrētiem priekšlikumiem pie valdības vadītāja, ministrs neredz šķēršļus komisijas darbības atjaunošanai jo īpaši tāpēc, ka arī Saeima, lemjot par 2013.gada budžetu, jau ir atvēlējusi 10 000 latu šim mērķim.

Toreiz Bordāns izteicies, ka šī komisija juridiski ir tiesīga atsākt savu darbību, un tās darbības atsākšanai nav nepieciešami milzīgi līdzekļi.

Šo komisiju izveidoja 2005.gadā. Tās uzdevumu lokā bija noteikt PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaitu, masu kapu vietas, apkopotu visu informāciju par represijām, masveida deportācijām un aprēķinātu zaudējumus, kas padomju laikā nodarīti Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem.

Tāpat saskaņā ar Saeimas lēmumu valdībai uzdots noslēgt Latvijas un Krievijas nolīgumu, kas noteiktu savstarpējās saistības materiālo izdevumu segšanā, kā arī palīdzības sniegšanā pārceļotājiem, tāpat arī viņu ģimenēm, kas pārceļas uz savu vēsturisko vai etnisko dzimteni.

Tāpat 2005.gada Saeimas lēmums paredzēja "joprojām uzturēt prasības pret Krieviju par okupācijas rezultātā Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu un visu no Latvijas izvesto arhīvu materiālu, arī Latvijas PSR Valsts drošības komitejas arhīvu materiālu atdošanu Latvijai.

Iepriekš, aprēķinot iespējamos iekšzemes kopprodukta (IKP) ieguvumus, ja nebūtu PSRS okupācijas, komisija secinājusi, ka Latvijas IKP zaudējis vairāk nekā simt miljardus latu. Taču krīzes laikā naudas trūkuma dēļ komisijas darbs tika apturēts. 


Написать комментарий

Izveidos komisiju ,iztērēs naudu,bet no Krievijas neko nedabūs,ja nu pirkstu kombināciju.Švaki juristi.