«Latvijas dzelzceļa» e-biļetes sistēma – modernākā 1520 mm sliežu telpā

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Iespēja starptautisko maršrutu pasažieriem reģistrēties braucienam elektroniski, un, līdzīgi kā lidostā, iekāpšanai vilcienā izmantot vienīgi pasi, atzīta par mūsdienīgāko šāda veida risinājumu NVS un visā 1520mm sliežu platuma telpā.

„Pirmā gada laikā iespēju iegādāties braukšanas dokumentus internetā izmantojuši vairāk kā 5000 vilcienu Rīga-Maskava un Rīga-Sanktpēterburga pasažieru. Šādu rādītāju kolēģi no Krievijas dzelzceļiem atzinuši par lielisku sasniegumu”, stāsta starptautisko pasažieru pārvadājumu veicēja LDz meitasuzņēmuma SIA LDz Cargo valdes priekšsēdētājs Guntis Mačs.”

Lai uzlabotu klientiem sniegto pakalpojumu kvalitāti, izpētot Krievijas dzelzceļu pieredzi, LDz Cargo vienojās ar Krievijas kolēģiem par elektroniskās reģistrācijas pakalpojuma ieviešanu satiksmē Latvija-Krievija. G.Mačs uzsver: „1520 mm sliežu platuma telpā esam izveidojuši mūsdienīgāko pasažieru elektroniskās biļešu iegādes un pasažieru reģistrācijas sistēmu, ko vairakkārt slavējuši mūsu sadarbības partneri kaimiņu dzelzceļos”. LDz pasažieru elektronisko reģistrēšanos ieviesa jau 2011.gada 6.jūnijā.

Vienlaicīgi ar pasažieru elektroniskās reģistrācijas ieviešanu tika atceltas komisijas nodevas par internetā iegādāto braukšanas dokumentu noformēšanu, līdz ar to pirkt braukšanas dokumentus internetā kļuva ne tikai ērtāk, bet arī izdevīgāk. Pasažieru ērtībai tika atcelts ierobežojums elektroniskai reģistrācijai braucieniem no starpstacijām, kas atrodas ne tālāk kā vilciena četru stundu brauciena attālumā no vilciena maršruta sākuma stacijas. Tagad pasažieru elektroniskā reģistrācija iespējama, pasažierim braucot kā no vilciena maršruta sākumstacijām, tā arī no jebkuras vilciena maršruta starpstacijas.

Parādoties iespējai iegādāties braukšanas dokumentus internetā, šis pakalpojums ieinteresējis juridiskās personas – tūrisma aģentūras, kas iegādājas braukšanas dokumentus saviem klientiem. Taču pēc LDz apstiprinātajiem noteikumiem Braukšanas dokumentu iegādes un atgriešanas noteikumi tikai pats pasažieris kasē var veikt braukšanas dokumenta atgriešanu. Tūrisma aģentūrām šī prasība izraisīja neērtības, jo klienti bieži maina braucienu datumus vai atsakās no braucieniem. Tāpēc, lai uzlabotu sadarbību ar juridiskām personām, no LDz piedāvā juridiskām personām noslēgt līgumus, kas dod tām iespēju pasažieru vietā veikt braukšanas dokumentu iegādi internetā un atgriešanu biļešu kasē bez pašu pasažieru klātbūtnes.

Šajā pavasarī internetā pārdoto braukšanas dokumentu skaits jau sasniedzis 18% no kopējā pārdoto braukšanas dokumentu skaita. Trīs gadu laikā internetā ir iegādāti vairāk kā 30 000 braukšanas dokumenti, 60% no kuriem ir ar elektronisko reģistrāciju, kas apliecina šī pakalpojuma popularitāti. „Ir dienas, kad pilnīgi visi jeb 100% braukšanas dokumentu ir iegādāti, izvēloties elektronisko reģistrāciju. Piemēram, šī gada aprīļa mēnesī no visiem internetā nopirktajiem braukšanas dokumentiem 83% ir ar elektronisko reģistrāciju,” stāsta G.Mačs. LDz interneta vietnē www.ldz.lv braukšanas dokumenti iegādājušies klienti no 63 pasaules valstīm, tostarp, Brazīlijas, Malaizijas, Vjetnamas, Ķīnas un Austrālijas.

Sadarbībā ar Baltkrievijas dzelzceļa kolēģiem LDz šī gada 25.aprīlī ieviesa pasažieru elektroniskās reģistrācijas pakalpojumu arī braucieniem maršrutā Rīga-Minska, abos virzienos, kā arī bezpārsēšanās vagonos satiksmē Latvija-Baltkrievija. Tagad pasažieru elektroniskā reģistrācija ir iespējama uz visiem starptautiskajiem pasažieru vilcieniem.


Написать комментарий