Dombrovskis: pirms ostu reformēšanas jāgaida PB ieteikumi

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Pirms Latvijas ostu pārvaldes sistēmas reformēšanas jāsagaida Pasaules Bankas (PB) ekspertu ieteikumi, atzina Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Sarunā ar telekompānijas LNT raidījumu 900 sekundes premjers skaidroja, ka otrdien prezentētais bijis situācijas izvērtējums, bet ekspertu ieteikumi gaidāmi vien vasarā. Premjers uzsvēra, ka atbildīgajām ministrijām pie ostu darbības uzlabošanas modeļiem tikšot uzdots strādāt jau patlaban, tomēr aktīvas darbības varēšot veikt tikai pēc ekspertu ieteikumu saņemšanas.

Negatīvais ostu vērtējums turpretī neesot nekāds pārsteigums – par problēmām brīvostās informēja arī nesenais Valsts kontroles atzinums.

Db.lv jau vēstīja, ka PB secinājumi ir gana kritiski. Ostām pārmesta gan salīdzinoši vecas infrastruktūras izmantošana, gan tranzīta atkarība no valstīm, kurām pašām ir savas ostas. Tiek uzsvērts, ka, neskatoties uz kravu pieaugumu ostās pērn, pēdējo 12 gadu laikā Latvijas ostas reģionā ir samazinājušas savu tirgus daļu - tā noslīdējusi no 37% līdz 21%. Tikmēr ostas izskanējušo kritiku noraida.

Martā Valsts kontrole, veicot revīziju Rīgas brīvostas pārvaldes darbībā, konstatējusi nelikumīgus tēriņus, kā arī nelietderīgu izdevumu un negūtu ieņēmumu rezultātā izveidojušos zaudējumus vairāku miljonu latu apmērā.


Написать комментарий