Līdz eiro pastāvēšanas beigām palikuši 5 gadi

foto: ekonomika.lv
foto: ekonomika.lv

Ar tādu prognozi uzstājās viens no Vācijas Finanšu ministrijas padomniekiem Kajs Konrāds. Pēc viņa domām iespējas „izdzīvot” vienotai Eiropas valūtai ir ļoti mazas.

Savā intervijā vācu izdevniecībai Welt Sonntag Konrāds brīdināja par parādu slodzes pieauguma risku atsevišķās ES valstīs. Turklāt, viņš diezgan skeptiski novērtēja tālākās eiro perspektīvas, ziņo portāls maanimo.com.

Konrāds priekšgalā izvirza Finanšu ministrijas Zinātniski konsultatīvo padomi (“Council of Scientific Advisors to the German Ministry of Finance”), valsts finansiālās varas pārstāvji ņem vērā viņa viedokli.

„Manā acu skatījumā, valstī jābūt pilnīgi brīvām savas parādu slodzes palielināšanā. Kaut gan tām arī pilnībā jāatbild par savām darbībām. Neviena pasaules valsts nevar nepārtraukti krāt parādus un būt pilnīgi pārliecinātai par to, ka investori nekad nezaudēs uzticību tās maksātspējai. Domāju, ka valstīm jābūt pēc iespējas mazākiem parādiem – tas ir pašu valstu interesēs. Turklāt parādu nastas ierobežošanas pakāpe var atšķirties dažādu faktoru dēļ, to skaitā ir ekonomiskās izaugsmes temps, kā arī iedzīvotāju skaita pieauguma laiks.

Mani ļoti uztrauc tālākās Eiropas attīstības perspektīvas. Bet ne eiro. Es uzskatu, ka Eiropas vienotās valūtas „izdzīvošanas” iespējas ir diezgan ierobežotas. Grūti nosaukt konkrētu laika periodu, tas arī ir atkarīgs no ļoti daudziem faktoriem. Manuprāt, eiro pastāvēs vēl apmēram piecus gadus, tas ir diezgan reālistisks scenārijs”.

Līdzīgas pesimistiskas Eiropas valūtas perspektīvas no vācu Minfinas padomnieku puses iet pretstatā ar oficiālo personu paziņojumiem. Vācijas Federatīvā kanclere Angela Merkele ne reizi vien ir uzsvērusi, ka apvienotai Eiropai ir nepieciešama vienota valūta.

Savā uzstāšanās Bundestāgā 2011.gadā viņa paziņoja: „Neviens nevar dot garantijas tam, ka nākamie 50 gadi būs Eiropas miera un uzplaukuma periods...tomēr ar pārliecību var teikt tikai vienu: ja eiro beigs savu pastāvēšanu, Eiropa sadrups gabalos.”


Написать комментарий