Daugavpils cietoksnī varēja kļūt par inscenētu kauju dalībniekiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Vakar, 25.aprīlī, vakarā Daugavpils cietoksnī bija pulcējies liels cilvēku skaits, laiku pa laikam bija dzirdāmi šāvieni un kliedzieni „Urā!”.

Par prieku pieaugušajiem un bērniem 1812.gada Tēvijas kara formās tērptie kājnieki inscenēja kaujas, pēc kurām labprāt fotografējās ar visiem interesentiem.

Par godu M.Rotko mākslas centra atklāšanai un tūrisma konferencei cietoksnī bija sarīkots īsts uzvedums ar ieročiem, kritušajiem un cietušajiem, oda pēc šaujampulvera.

Ģērbušies Krievu-vācu leģiona un Prūsijas kājnieku formās, apbruņojošies ar franču fuzijām, 1704.gada musketēm un nelieliem signāla lielgabaliem vēsturiskās rekonstrukcijas klubu dalībnieki skatītāju priekšā izspēlēja Dinaburga cietokšņa aizsardzības epizodes. Ar melno pulveri pielādēts ierocis šāva ļoti skaļi un negaidīti, pārsteidzot lielu skatītāju pulku.

Rīgas Vēstures rekonstrukcijas kluba „Baltic 1812” vadītājs Igors Grahoļskis pastāstīja, ka klubs sācis darboties jau padomju laikā, kad dalība šādā veida kaujās ļāva daudz ceļot. Pašlaik klubā darbojas ap 30 aktīvi dalībnieki, kuri pastāvīgi piedalās dažādos festivālos vairākās pasaules valstīs.

Pēc viena no kluba dalībniekiem Vjačeslava Ruķa vārdiem, kurš ir apbrīnojami līdzīgs 1812.gada Tēvijas kara varonim Denisam Davidovam, viņš iesaistījās kluba darbībā sakarā ar aiziešanu pensijā un aizraušanos ar vēsturi. Jāatzīmē, ka iegādāties 1812.gada Tēvijas kara kājnieka tērpu ir visai dārgi: apģērba šūšana, ieroča un visa nepieciešamā iegāde maksā 1 500-2 000 latus. Tomēr vēstures cienītājus tas neaptur – daļu no mantām viņi izgatavo paši, pārējo iegādājas.

Kaujas beigās kājnieki atdeva godu cietokšņa un Daugavpils iedzīvotājiem, novēlējot viņiem „Ar labu nakti!”.
Izņemot kājniekus, Cietoksnī varēja redzēt arī divas jātnieces. Krāslavas zirgu sētas „Klajumi” īpašniece Ilze Stabulniece rikšoja ar zirgu vārdā Svanda, kas mierīgi uztvēra šāvienu skaņas, bet nedaudz sabijās no Daugavpils teātra aktieru košiem tērpiem, kuri piedāvāja skatītājiem vēl vienu emocionālo uzvedumu.

FOTOGALERIJA


Написать комментарий