Portāla Gorod.lv lasītāji par prestižākām uzskata ārsta, diplomāta un advokāta profesijas

foto: viasat.lv
foto: viasat.lv

Portāls Gorod.lv veica vairākas aptaujas ar mērķi noskaidrot, kādas profesijas pēc lasītāju domām ir prestižākas un kas veido attieksmi pret profesiju. 

Aptauju rezultātā tika konstatēts, ka mūsu lasītāju uztverē prestižākas ir sekojošas profesijas: ārsts, diplomāts, advokāts, bankas darbinieks, valsts iestādes darbinieks un direktors. Vismazāk balsu saņēma žurnālista, ekonomista, menedžera, mārketinga speciālista un šovbiznesa darbinieka profesijas.

Attiecībā uz faktoriem, kuru ietekmē, cilvēkuprāt, profesija ir prestiža, lasītāju lielākā daļa (46%) uzskata, ka to veido vairāki faktori – sabiedrības attieksme, nozīmīgums un finanšu atalgojuma līmenis. 36% respondentu uzskata, ka prestiža ir tā profesija, kas ir labi apmaksāta.

Interesanti, ka ASV, pamatojoties uz aģentūras CareerCast gada atskaiti, konstatēja, ka 2013.gadā prestižākas profesijas bijušas: aktuārs jeb apdrošināšanas matemātiķis, biomedicīniskais inženieris un otolaringologs. Labāko specialitāšu vidū tika nosaukts arī finanšu analītiķis, inženieris-programmētājs, zobārsts, optiķis, fizioterapeits, logopēds. Par sliktāko profesiju ASV tika nosaukta laikraksta reportiera profesija, jo tā ir saistīta ar augstu stresa līmeni un salīdzinoši zemu atalgojumu. Sliktāko profesiju sarakstā minēti arī aktieri, pastnieki, jumiķi un stjuarti. Minētais pētījums tika veikts, salīdzinot visu kategoriju profesiju emocionālo slodzi un atalgojumu.


Написать комментарий