“Financial Times”: Lukašenko Kiprā iesaldētā nauda nonāk Latvijā

foto: sport-express.ua
foto: sport-express.ua

Saistībā ar publikācijām Ukrainas un Baltkrievijas medijos Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ir bijis spiests taisnoties par Kipras bankās iesaldētajiem trīs miljardiem ASV dolāru, kurus oficiāli apsaimniekojot "Uralhim" un Latvijas uzņēmuma "Urachem Trading" īpašnieks Dmitrijs Mazepins, ziņo laikraksts "Novaja Gazeta".

Laikraksts atsaucoties uz avotu Baltkrievijā, norāda, ka šādu informāciju par Lukašenko finansiālo saistību ar Kipru un Mazepinu esot nopludinājis Baltkrievijas Valsts drošības komitejas vadītāja pirmais vietnieks Viktors Vegera .To daļēji apstiprina fakts, ka neilgi pēc informācijas parādīšanās medijos, Vegera ir atstādināts no amata.

Lai arī Mazepins un Lukašenko publiski noliedz savstarpējo saistību iesaldēto līdzekļu kontekstā, tomēr šis nevarētu būt pirmais gadījums, kad kāds ietekmīgs uzņēmējs palīdz pārvaldīt Lukašenko aktīvus Kiprā, vēsta medijs. Līdzīgus pakalpojumus Baltkrievijas prezidentam sniedzis arī valsts turīgākais biznesmenis Vladimirs Peftijevs. Viņu arī dēvē par Baltkrievijas diktatora "naudas maku" un pret Peftijeva uzņēmumiem ir vērstas Eiropas Savienības sankcijas.

Krievijas un Ukrainas plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka divās lielākajās Kipras bankās "Bank of Cyprus" un "Laiki Trapeza" ir iesaldēti apmēram trīs miljardi ASV dolāru (1,6 miljardi latu), kuru faktiskais kontrolētājs ir Lukašenko un daži viņam pietuvināti cilvēki. Tiek ziņots, ka šo naudu tiek mēģināts pārskaitīt uz Latviju.

Kamēr Ukrainas, Baltkrievijas un Krievijas mediji raksta, ka šie trīs miljardi ASV dolāru vēl tikai meklējot ceļu uz Latviju caur "Uralhim" meitas uzņēmumu "Uralchem Trading" un "Riga fertilizer terminal", kur Kiprā reģistrētā "Uralchem Freight Limited" ir kontrolpaketes turētāja, tikmēr britu "Financial Times" savā rakstā 15.aprīlī apgalvo, ka Kipras nauda Latviju jau ir sasniegusi. Arī Starptautiskais valūtas fonds ietekmīgajam laikrakstam apstiprinājis, ka nerezidentu noguldījumi Latvijā palielinās.


Написать комментарий