Kāpēc Daugavpilī tūkst kvalificētu šuvēju? 2

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Latvijas uzņēmumos trūkst kvalificētu darbinieku. Sakarā ar ko triju gadu laikā šuvēju trūkuma dēļ uzņēmumi spiesti atteikties no ārzemju pasūtījumiem.

Diemžēl Daugavpilī izveidojusies situācija ir viena no sliktākajam. Lai noskaidrotu, kāpēc tā ir noticis, portāls Gorod.lv griezās pēc komentāriem pie Daugavpils valsts tehnikuma direktores Ingrīdas Brokānes.

Brokānes kundze pastāstīja, ka Daugavpils valsts tehnikumā tiek apmācīti drēbnieki un paskaidroja, ka drēbnieks ir daudz kvalificētāks speciālists, kurš apguvis gan šūšanas ražošanas tehnoloģiju, gan materiālu īpatnības, gan konstruēšanu un modelēšanu, kā arī zīmēšanu un prot strādāt ar nepieciešamo aprīkojumu, tāpēc var strādāt šūšanas jomā.

Atbildot uz jautājumu par to, cik daudz studentu pašlaik apgūst šo programmu, direktore norādīja, ka tehnikumā ir trīs kursi un kopumā studē 60 studenti. Brokānes kundze piebilda, ka kvalificēti darbinieki esot ļoti pieprasīti, tomēr studentu skaits varētu būt lielāks. Par galveno iemeslu, kāpēc studenti izvēlas citas programmas, direktore nosauca šuvēja zemu atalgojumu.

Pēc I.Brokānes vārdiem, drēbnieka kursu beigušie studenti bieži vien uzsāk privātbiznesu vai realizē sevi ārzemēs. Jāatzīmē, ka sarunas laikā direktore norādīja, ka šūšanas jomas darbiniekiem, izņemot augstākminētos kritērijus, vēl jāstrādā ļoti operatīvi, jāpieliek fiziskais spēks, līdz ar ko rodas arī psiholoģiskais sasprindzinājums, tāpēc daudzi bezdarbnieki izvēlas vienkāršākos darbus, kuri tiek apmaksāti tāpat, bet atbildības ir mazāk.


Написать комментарий

mulkigs jautajums .Trukst tapec ka neviens negrib stradat 14 stundas diena par 100 ls menesi!!!!!Nesmu nekad dzirdejis un redzejis ka suvejaam maksaa kaut cik jedzigu algu un ta brinaas cik tauta slinka negrib stradat!!!

ne parak gudrs jautajums .Trukst tapec ka neviens negrib stradat 14 stundas diena par 100 ls menesi!!!!!Nesmu nekad dzirdejis un redzejis ka suvejaam maksaa kaut cik jedzigu algu un ta brinaas cik tauta slinka negrib stradat!!!

Написать комментарий