J.Viļums: Svarīgi, lai Vietējo pašvaldību referendumu likumprojekts netiktu novests līdz absurdam

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pagaidām būtu pāragri runāt par valdības atbalstītā Vietējo pašvaldību referendumu likumprojekta niansēm, tomēr minētā instrumenta princips vērtējams pozitīvi, portālu Gorod.lv informēja Saeimas deputāts no Latgales Juris Viļums (Reformu partija).

Atgādināsim, ka 15.janvārī Ministru kabinets atbalstīja Vietējo pašvaldību referendumu likumprojektu, kas paredz iespēju rīkot referendumu par domes atlaišanu, pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, kā arī par publiskajā apspriešanā nodotu būvniecības ieceri.

J.Viļums paskaidroja, ka likumam jāpalīdz aktivizēt pašvaldības iedzīvotāji, liekot viņiem saprast, ka viņi var ietekmēt domes darbu un pašvaldības attīstību.

Runājot par vietējo referendumu finansējumu – ar to saistītās izmaksas būs jāsedz pašvaldībām, J.Viļums atzīmēja, ka pašvaldībām nav jābaidās no izdevumiem, ja viņu darbs apmierinās iedzīvotājus. Bet gadījumā, ja tiks pieņemti lēmumi, kuru lietderīgums radīs šaubas, iedzīvotāji varēs ietekmēt vietējo vadību.

Saeimas deputāts neuzņēmās prognozēt, vai iedzīvotāji aktīvi izmantos tiesības aizstāvēt savas intereses ar vietējo referendumu palīdzību, piebilstot, ka ir jāpacenšas nenovest likumu līdz absurdam, lai pašvaldību referendumi nenotiktu katru mēnesi.
Jāatzīmē, ka minēto likumprojektu Reformu partija rosināja apspriešanai jau pirms gada. J.Viļums cer, ka šogad viņa kolēģi no Saeimas tiešām vēlas padarīt pašvaldību darbu caurspīdīgu un atbalstīs RP iniciatīvu.

Vietējo pašvaldību referendumu likumprojektu sagatavoja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Ministrs Edmunds Sprūdžs uzskata, ka pašvaldību referendumi ļaus iedzīvotājiem aktīvāk piedalīties svarīgo jautājumu risināšanā, kā arī mainīs deputātu attieksmi pret savu darbu, paaugstinot viņu atbildības sajūtu.

Likumprojektu vēl nodos vērtēšanai Saeimā. Tiek plānots, ka likums stāsies spēkā 2013.gada 1.jūlijā.


Написать комментарий