Skrindu dzimtas muzejā notiks projekta prezentācija «Koka pagalmu arhitektūra Dienvidlatgaļu ainā”

foto: travelnews.lv
foto: travelnews.lv

18.janvārī plkst. 14.00 projekta vadītāji, kurus atbalstīja Latgaļu kultūras programma un Latvijas Kultūras Kapitāla fonds, aicina visus interesantus apmeklēt fotoizstādi, kurā Daugavpils novada iedzīvotāji varēs atpazīt savas dzimtās vietas. 

Kā portālam Gorod.lv pavēstīja Anna Lazdāne, Skrindu dzimtas muzeja direktore, šī fotoizstāde ir pēdējā izstāde projekta ietvaros "Koka pagalmu arhitektūra Dienvidlatgaļu ainā”, projekts tika īstenots triju mēnešu laikā. Iniciators bija Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesore Aija Ziemeļniece un ainavu arhitektors Lilita Lazdāne. Projekta ietvaros bija apmeklētas vairākas teritorijas Kalupes, Vaboles, Nīcgales, Līksnas un Višķu rajonos. Rezultāta bija atrastas 39 ēkas ar unikālo arhitektūru.

Izstādes apmeklētājiem būs iespēja redzēt 120 arhitektūras paraugu oriģinālus. Pēc A. Lazdānes teiktā, savāktie materiāli ir nozīmīgi novada vēstures pētīšanai, Pašlaik mājas siltina, pērk vislētāko materiālu, līdz ar to ēka zaudē savu izskatu un unikālumu. Direktore arī piebilda, ka mūsdienu mājas ir daudz greznākas, taču tām nav vēsturiskas vērtības.

Projekta realizētāji negrib apstāties un tuvākajā laikā plāno izdod bukletus tūristiem. Novada pētniekiem projekta izstrādes laikā radās ideja izveidot arī izstādi, kurā parādītu apģērba modes attīstību sākot no 19.gs. un beidzot ar 20.gs. Tas ir iespējams, jo māju īpašnieki, kuras tika nobildētas izstādei parādīja arī savu radinieku fotogrāfijas sākot no 19.gs. Šo ideju turpinās attīstīt vēsturnieks Romulds Gazāns, taču 18.janvārī jau būs pieejamas fotogrāfijas, kuras parādīja māju īpašnieki. Projekta nosaukums būs „Cilvēks, apģērbs, tēls”.

A.Lazdāne apgalvoja, ka 18.janvārī Skrindu dzimtas muzejā būs interesants pasākums, kurā piedalīsies Špogu mūzikas skolas jaunākie audzēkņi. 



Написать комментарий