Gripas epidēmiju gaida janvāra beigās

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Lai gan saslimšanas gadījumu skaits pieaug, mediķi prognozē, ka gripas epidēmija Latvijas iedzīvotājus sasniegs tikai janvāra beigās.

Jeļena Storoženko, Latvijas Infektoloģijas centra direktora vietniece laboratorijas jautājumos, portālam nra.lv klāsta, ka šajā sezonā laboratorijā apstiprināti jau 53 gripas gadījumi, kas nozīmē, ka gripas cirkulācija pēdējā laikā ir kļuvusi aktīvāka. Tiesa, šis saslimšanu skaits ir salīdzinoši neliels, jo gripas epidēmija sākas, ja uz 100 00 iedzīvotājiem nedēļā tiek reģistrēti vismaz 100 saslimšanas gadījumi.

Pašreizējie laika apstākļi, kad atkusni nomaina pēkšņs sals un otrādi, ir īpaši labvēlīgi gripas vīrusa izplatībai. Šobrīd līdzās gripas vīrusam īpaši aktīvi cirkulē arī citi augšējo elpceļu vīrusi, kuriem ir līdzīgi simptomi, bet gripa ir viena no lipīgākajām infekcijas slimībām, kas izraisa dažādas komplikācijas. To var atpazīt pēc tādām pazīmēm kā pēkšņš slimības sākums, galvassāpes, drudzis, paaugstināta ķermeņa temperatūra, “kaulu laušanas” sajūta, sauss klepus un aizlikts deguns. Ar gripas vīrusu parasti inficējas no jau saslimuša cilvēka, jo, viņam klepojot, šķaudot un runājot, apkārt rodas aerosola mākonis, kura sastāvā ir īpaši augsta vīrusu koncentrācija. Ar vīrusu var inficēties, ieelpojot to ar gaisu vai lietojot sadzīves priekšmetus, kurus izmanto slimojošais cilvēks.

Tiem, kas vēlas izvairīties no gripas bez vakcīnas, ieteicams epidēmijas uzliesmojuma laikā pēc iespējas mazāk apmeklēt sabiedriskas vietas, regulāri mazgāt rokas, vēdināt telpas, uzturā lietot pēc iespējas vairāk šķidruma, kā arī stiprināt imūnsistēmu. Imūnsistēmas stiprināšanai ieteicams uzņemt pietiekami daudz kaloriju, nodrošināt organismu ar A, C, E un D vitamīniem kā arī Beta karotīnu un nepieciešamajiem mikroelementiem, pietiekami daudz laika atvēlēt atpūtai un miegam, kā arī neaizrauties ar kafijas un alkohola lietošanu. Īpaši ieteicams uzturā iekļaut ķiplokus, medu, dzērvenes, upenes, cidonijas, citronus un igveru, kā arī pēc iespējas vairāk augļus un dārzeņus. Imunitātes stiprināšana palīdz izvairīties ne tikai no gripas un citiem elpceļu vīrusiem, bet arī uzlabo kopējo organisma veselības stāvokli.


Темы: , , , ,
Написать комментарий