Ķīna sola reformēt darba nometņu sistēmu

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Ķīna jau šogad slēgs savas darba nometnes, ziņo latvijasradio.lv Par to pirmdien vēstīja valsts oficiālie mediji, citējot kādu augstu stāvošu amatpersonu.

Tomēr dažu stundu laikā šis paziņojums bija izdzēsts no Ķīnas interneta portāliem, un oficiālā ziņu aģentūra jau mērenāk vēstīja, ka valdība ilgi kritizēto "pāraudzināšanas centru" sistēmu centīsies reformēt. Komunistiskajā valstī debates par darba nometnēm notikušas vairākus gadus, īpaši pēc skaļiem skandāliem.

Apvienoto Nāciju Cilvēktiesību padomes dati liecina, ka Ķīnā ir vairāk nekā 300 darba nometņu, kur ieslodzīti aptuveni 190 tūkstoši cilvēku. "Pāraudzināšana caur darbu"- tā Ķīnā dēvē šo sistēmu. Pāraudzināšanas centros, kur ieslodzītajiem jānodarbojas, piemēram, ar lauksaimniecību vai ražošanu, parasti nokļūst par salīdzinoši sīkiem pārkāpumiem, kā zādzībām, prostitūciju vai narkotiku lietošanu. Lai nokļūtu darba nometnē, nav jābūt krimināli sodītam- cilvēki tur tiek nosūtīti līdz četriem gadiem, un tam nav nepieciešams tiesas lēmums.

Kritiķi norāda, ka pāraudzināšanas centri ir bieži izmantoti, lai vērstos pret disidentiem un apklusinātu valdības kritizētājus. Sabiedrībā nostāja pret sistēmu kļūst arvien nosodošāka, īpaši pēdējos mēnešos, kad saistībā ar to izcēlušies skaļi skandāli. Piemēram, pērn kādai mātei piesprieda pusotru gadu darba nometnē par "sabiedriskās kārtības traucēšanu", jo viņa esot vairākkārt pieprasījusi amatpersonām izpildīt nāvessodu vīrietim, kuru notiesāja par viņas nepilngadīgās meitas izvarošanu. Šādi skandāli piespieduši Ķīnā valdošo Komunistisko partiju runāt par pāraudzināšanas nometņu sistēmas reformēšanu. Pirms pāris mēnešiem valsts oficiālā ziņu aģentūra "Xinhua" rakstīja, ka darba nometnes savulaik tika izveidotas, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un pāraudzinātu personas, kuras nevarēja sodīt balstoties uz krimināllikumu. Tomēr mūsdienās situācija ir citāda- mainījusies gan sabiedrība, gan tiesiskā sistēma, tādēļ pāraudzināšanas centru trūkumi kļūst arvien redzamāki.

Pirmdien valsts televīzijas kanāls internetā citēja vienu no ietekmīgā Politbiroja locekļiem, kas nācis klajā ar vēsturisku paziņojumu- darba nometņu darbība tiks pārtraukta jau šogad. Tomēr drīz sāka darboties partijas cenzūras aparāts, un dažu stundu laikā šī ziņa pazuda, arī no citām Ķīnas interneta vietnēm. Oficiālā ziņu aģentūra vēlāk jau maigākā formā vēstīja, ka "valdība šogad centīsies reformēt pretrunīgi vērtēto pāraudzināšanas darba nometņu sistēmu," un ka pagaidām par gaidāmajām izmaiņām nav vairāk informācijas.


Темы: , , , ,
Написать комментарий