Viedoklis: Nepilsoņu institūts – valdošās elites glābiņš? 7

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daudzi ir neizpratnē, kāpēc valdošā elite tik ļoti pretojas un nevēlas iet civilizēto un demokrātisko ceļu, piešķirot pilsonību visiem, kuri ir dzimuši Latvijā. Viss ir ļoti vienkārši – tā ir valdošās elites vienīgā cerība noturēt valstī nodokļu maksātājus, kuri to uztur. Pretējā gadījumā cilvēki sakravātu somas un pamestu Latviju.

Cīnītāju par krievu tiesībām darbības nacionālisti izmanto savā labā

Augstāk minēto var izsecināt, izanalizējot referenduma par krievu valodas statusu sekām. Tas bija bezjēdzīgi – projekts par krievu skolu pāreju uz latviešu valodu bija izgāzies un atbildes solis nebija vajadzīgs. Pat ja nolēma izmantot krievvalodīgo emocijas, vajadzēja prasīt nevis valsts valodas statusu, bet reģionālās valodas statusu, kas atbilstu ES likumiem par citās nacionalitātes kompakto dzīvošanu. Loģisks jautājums – vai krievu valoda ir nepieciešama Kurzemē un Vidzemē dzīvojošiem latviešiem? Protams, ka nē. Bet ja piedāvātu piešķirt krievu valodai reģionālās valodas statusu Latgalē, gan atrastos tie, kuri „lielās mīlestības” pret latgaliešiem dēļ nobalsotu par krievu valodu. Jebkurā gadījumā, šādas pretestības nebūtu.

Tomēr referendumā tika runāts tieši par „otro valsts valodu”, tādējādi saasinot krievu un latviešu attiecības. Kaut arī jau sākotnēji bija skaidrs, ka referendums izgāzīsies. Ko saņēma labējie? Notiek latviešu valodas pastiprinātās apguves programmu finansējums, integrācijas programmas ietvaros krievu bērni kādu laiku dzīvo latviešu ģimenēs. Un tas ir tikai sākums.

Vai nepilsoņiem ir nepieciešama pilsonība?

Atceros vienas paziņas reakciju pēc pilsonības saņemšanas: „Zinātu, nekārtotu eksāmenu”. Tiešām, nepilsoņi var bez vīzas doties gan uz Krieviju, gan Eiropu, vienīgais – ES viņi nevar oficiāli iekārtoties darbā.

Jūsuprāt, nepilsoņi vēlas piedalīties vēlēšanās? Šaubos. Cvk.lv dati liecina, ka pat pilsoņi pēdējās vēlēšanās nebija pārāk aktīvi: 54% piedalījās pašvaldību vēlēšanās un 59% - Saeimas vēlēšanās. Tie, kurus mūsu „gudrā” valdība atstāja bez pilsonības, ieņem daudz izdevīgāku pozīciju – viņi neizvēlas tos, kuri kārtējo reizi ved mūsu valsti pie bezdibeņa. Viņi nav atbildīgi par mūsu izvēli. Jā, viņi nevar strādāt par policistiem vai kļūt par militārpersonu, bet vai pilsoņi labprāt izvēlas minētās struktūras? Turklāt nepilsoņi var kļūt par Krievijas pilsoņiem vai izvēlēties kādu citu pilsonību. Viņi nevar startēt vēlēšanās, bet vai pilsoņus interesē politiķa karjera? Īpaši daudz interesentu nav.
Kāpēc tad varas orgāni nevēlas piešķirt pilsonību tiem, kuri ievēro likumus un maksā nodokļus? Viss ir ļoti vienkārši – tas ir vienīgais, kas palīdz viņus noturēt valstī, neļaujot aizbraukt uz Eiropu. Tādējādi varas orgāni nodrošina valsts iedzīvotāju skaitu, lai saņemtu ES līdzekļus. Jo neesošus 300 tūkstošus cilvēku būtu grūti ierakstīt statistikā.

Vai krieviem jābaidās no asimilācijas?

Vārds, ar kuru biedē krievvalodīgos. Īstenībā ir nereāli padarīt latvieti par krievu vai krievu par latvieti. Latgalieši taču saglabāja savu valodu un kultūru pat Sibīrijā, arī mēs saglabāsim tās jebkurā pasaules valstī. Tiesa, Krievija ir tiesiskāka valsts, nekā Latvija, jo tur pastāv tāda nacionalitāte kā latgalis. Taču tam jābūt latgaliešu lēmumam, un ja viņi izlems cīnīties par savām tiesībām, citas nacionalitātes varētu viņus atbalstīt. Bet tam jābūt viņu lēmumam, nevis kāda cita ierosinājumam.
Kāpēc citas tautas valodas un kultūras pārzināšana, tradīciju pieņemšana tiek uzskatīta par asimilāciju? Kas par muļķībām? Krievu valoda taču ir bagātāka, skaistākā, neviens tās lietotājs no šīs valodas neatteiksies. Bet pārvaldot divas valodas un vairāk, cilvēks kļūst daudz konkurētspējīgāks.
Jāpārdzīvo ir latviešiem – varas orgāni plāno mācību procesā atteikties no krievu valodas un ieviest angļu valodu. Apķērīgākie jau sapratuši, ka starpības nav un viņu valoda var izmirt.

Vai cīnītāji par krievu valodu un nepilsoņu tiesībām tiešām pastāvēja?

Loģiskāk būtu sarīkot referendumu par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem, minētā procesa pretiniekiem paskaidrojot, ka šādā veidā piepildīsies daudzu sapnis – daudzi krievvalodīgie pametīs Latviju. Savukārt, risinot valodas jautājumu, vajadzēja rīkot referendumu par reģionālās valodas statusa piešķiršanu. Ar lielāku pilsoņu skaitu varētu cerēt uz labiem referenduma par krievu valodas statusu rezultātiem. Gadījumā, ja vēlies labu rezultātu. Taču daudz izdevīgāk ir ieņemt „mūžīgo cīnītāju” pozīciju cerībā pievienoties valdošo elitei.

17.12.2012 , 11:00

Jeļena Kuranova , GOROD


Написать комментарий

Tante, vai tev ir sajēga, ka:
1. pilsonība jau tiek piešķirta automātiski visiem, kas ir dzimuši Latvijā - vecakiem vien jādod piekrišana?
2. krievu valodas oficiāls statuss būtu solis Latvijas guberņas virzienā LPSKROKF - Lielās Padomju Sociālistiskās Krievijas Republiku Okupācijas Kārtībā Federācijas easastāvā?

Lame: Tante, vai tev ir sajēga, ka: 1. pilsonība jau tiek piešķirta automātiski visiem, kas ir dzimuši Latvijā - vecakiem vien jādod piekrišana? 2. krievu valodas oficiāls statuss būtu solis Latvijas guberņas virzienā LPSKROKF - Lielās Padomju Sociālistiskās Krievijas Republiku Okupācijas Kārtībā Federācijas easastāvā?

Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 100.pantu, ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Nav korekti apstrīdēt cilveku viedokļus! Varbūt, cienījamā Lame, nepareizi ir interpretējusi tekstu, jo runa iet par tiem iedzīvotājiem, kuri dzima Latvijas valsts teritorijā līdz 1991.gadam. Ir izskanējusi ļoti pareiza doma, nepilsoņi maksā valsts nodokļus, taču viņiem nav tiesību piedalīties vēlēšanās un izlemt valsts darbības virzienu. Kāpēc jaunieši, kuri dzima Latvijā līdz 1991.gadam veido atsevišķu iedzīvotāju slāni un kāpēc viņi apdalīti savās tiesībās, tikai tāpēc ka viņi dzima līdz 1991.gadam un viņu vecāki ir iebraucēji Latvijā? Daudzi Latvijas iedzīvotāji liek vienlīdzības zīmi starp PSRS un mūsdienu Krieviju, tas nav pareizi! Jebkura gadījumā, Krievija ir kaimiņvalsts, neskatoties uz nacionālistu uzskatiem sadraudzība starp abu valstu iedzīvotājiem turpināsies. Runājot par Latvijas guberņas ideju, tad sociālisms jau sen ir vēsturē un jādzīvo reālo dzīvi, nevis jāskatās pagātnē!

Kaut kāds murgainu domu virknējums. Tik daudz pretrunu vienā rakstā! Šādā veidā vēl tikai Krievijā muļķo lasītājus.

"...kāpēc valdošā elite tik ļoti pretojas un nevēlas iet civilizēto un demokrātisko ceļu, piešķirot pilsonību visiem, kuri ir dzimuši Latvijā."
************************
Bet problēma, mīlīši, kā reiz ir tā, ka šie cilvēki nav dzimuši Latvijā, jo Latvijas nebija, bija LPSR. Tie, kuri dzimuši Latvijā, vai kuru senči bijuši Latvijas pilsoņi pirms kara, pilsonību dabūja, bet masa, kas ieplūda te padomju laikos, kas juridiski nav saistāmi ar Latviju, palika bez pilsonības. Tiem, kuri dzimuši šeit pēc 90-tā gada, gan pilsonību vajadzēja piešķirt un izskatās, ka tas arī notiks. Patiesībā šis nepilsoņu kopums ir vairāk Krievijas nekā Latvijas problēma, jo pirmā ir PSRS mantiniece un no turienes šie cilvēki uz šejieni tajos laikos pārsvarā ieradās, ar to pusi viņiem ir visas etniski juridiskās saistības. Pārmest nacionālismu vai pat nacismu ir viegli, sēdi tik un komentē, kamēr nokārtot pilsonību, vai vēl vairāk, paanalizēt kas un kāpēc ir radies, jau prasa smadzeņu piepūli, tātad nav interesanti. Ir liela starpība starp Latviju un LPSR, tāpat kā starp cittautiešiem, kuri šeit dzīvoja Latvijas laikos un viņu pēcnācējiem, un tiem, kuri piebrauca šeit LPSR laikos un viņu pēcnācējiem. Nekā personīga ne pret vienu, bet visam ir savi iemesli.

Hei Hei: Lame: Tante, vai tev ir sajēga, ka: 1. pilsonība jau tiek piešķirta automātiski visiem, kas ir dzimuši Latvijā - vecakiem vien jādod piekrišana? 2. krievu valodas oficiāls statuss būtu solis Latvijas guberņas virzienā LPSKROKF - Lielās Padomju Sociālistiskās Krievijas Republiku Okupācijas Kārtībā Federācijas easastāvā?Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 100.pantu, ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Nav korekti apstrīdēt cilveku viedokļus! Varbūt, cienījamā Lame, nepareizi ir interpretējusi tekstu, jo runa iet par tiem iedzīvotājiem, kuri dzima Latvijas valsts teritorijā līdz 1991.gadam. Ir izskanējusi ļoti pareiza doma, nepilsoņi maksā valsts nodokļus, taču viņiem nav tiesību piedalīties vēlēšanās un izlemt valsts darbības virzienu. Kāpēc jaunieši, kuri dzima Latvijā līdz 1991.gadam veido atsevišķu iedzīvotāju slāni un kāpēc viņi apdalīti savās tiesībās, tikai tāpēc ka viņi dzima līdz 1991.gadam un viņu vecāki ir iebraucēji Latvijā? Daudzi Latvijas iedzīvotāji liek vienlīdzības zīmi starp PSRS un mūsdienu Krieviju, tas nav pareizi! Jebkura gadījumā, Krievija ir kaimiņvalsts, neskatoties uz nacionālistu uzskatiem sadraudzība starp abu valstu iedzīvotājiem turpināsies. Runājot par Latvijas guberņas ideju, tad sociālisms jau sen ir vēsturē un jādzīvo reālo dzīvi, nevis jāskatās pagātnē!

Vienlīdzības zīmi starp Krieviju un PSRS ir gan korekti, gan nekorekti vilkt. Lieta tāda, ka Krievija pati interesantā kārtā izvēlas jomas, kurās tā vēlas būt PSRS mantiniece un kurās nē. Tomēr, ja runājam par Krievijas kā teritorijas, kas veidoja PSRS pamatu, saistību ar šeit ieceļojošo cilvēku masu, tad vairumā gadījumu tā ir vistiešākā. Kāpēc vairumā, jo bija arī citas PSRS republikas, no kurienes ieceļoja. Ja tavi senči dzīvoja šeit vēl pirms 1939. gada, bija pilsoņi, viņiem te piederēja īpašums utt, tad Latvijas Republikas pilsonība viņu bērniem pienācās automātiski, pēc neatkarības atjaunošanas, jo senči bija juridiski saistīti ar konkrēto valsti. Savukārt, ja tavi senči ieradās okupētā zemē (Kad LR vairs nepastāvēja, bet bija LPSR) no, teiksim, Maskavas apgabala, tad viņu un viņu bērnu saistība juridiski, ne vien etniski, ir ar pašreizējo Krievijas teritoriju un tātad automātiski viņiem pienākas Krievijas pilsonība, kamēr Latvijas, ja viņi vēlas, var nokārtot. Pajautājiet labāk, kāpēc Krievija jums automātiski pilsonību nepiešķir.

Labdien,
Es aizbraucot uz angliju strādāt angļu tautai neuzdodu šādus analfabētiskus uzstādījumus, bet sarunājos ar viņiem angļu valodā. Jo eiropa ir mūsu mājas. Ja jūs krievvalodīgie nevēlaties runāt latviešu valodā un šķiet ka krievija ir demokrātiskākā valsts pasaulē, ko jūs vēl gaidat, bet varbūt jums ir citi nolūki vai uzdevumi dzīvojot latviešu tautai piederošā zemē !!!!

Uzskatu ka cittautiešiem vairāk vajadzētu domāt par savu bērnu nākotni un neveicināt seperatismu atdalīšanos un visas šīs ļaunās lietas kas kaitē iedzīvotāju labklājībai. Ir nepieciešams integrēties iedzīvotājiem kas to nav izdarījuši, tad domāt kā attīstīties tālāk, nevis visu laiku cīnīties ar neesošu problēmu. Padomājiet par saviem bērniem pirms pieņemiet kādus lēmumus. Šī problēma ir līdzīgi izveidota, kā pasaules gala reklāma, daži noziedzīgi grupējumi publicē informāciju ka Latvijā apspiež cittautiešus un pēc kāda laiciņi visi tam notic. DOMĀJIET AR SAVĀM GALVĀM !!! Uzdodiet sev jautājumu: Kas es esmu? Kur es dzīvoju? Kādi ir mani dzīves mērķi? Vai mani mērķi nākotnē palīdzēs maniem bērniem droši dzīvot ? utt

Написать комментарий