Vācijā grib pieņemt likumu par rīcībnespējīgo personu ārstēšanu piespiedu kārtā

foto balticreporter.com
foto balticreporter.com

Vācijā neeksistē personu rīcībspējas atņemšanas sistēmas, ziņo balticreporter.com.

Tas ir pretrunā ar konstitucionālajām tiesībām. Pēc Vācijas normatīvajiem aktiem personai, kuru tiesa atzina par rīcībnespējīgu dod aizgādni. Par aizgādni pārsvarā kļūst personas radinieki, tomēr to tiesības bija stipri ierobežotas.

VFR valde steidzami ir sastādījusi likumprojektu, kuru apsprieda bundestāga sēdē. Saskaņā ar to, visas rīcībnespējīgās personas, kuras apdraud savu un sabiedrības drošību jāārstē piespiedu kārtā.  Šeit jāievēro trīs noteikumi: aizgādnis ir ar mieru, pacients jau atrodas klīnikā un bez ārstu palīdzības viņa veselībai  būs nodarīts kaitējums.

Vācijas parlaments atteicās maksimāli ātrākā laikā pieņemt šo likumprojektu, ko ir izskatījusi komisija. Savu nepatiku jaunajam likumprojektam ir izrādījuši rīcībnespējīgo personu pārstāvji, invalīdu biedrības un psihiatri. Viņi ir pamanījuši likumprojektā robus, kuri ir pretrunā ar ANO konvenciju par personu ar invaliditāti tiesībām.  Svarīgākais konvencijas postulāts paredz „Nekādu lēmumu par mums bez mūsu klātbūtnes”. Pēc kritiku viedokļa, likumprojektā jāienes atsevišķi paragrāfi, kuros būtu noteikts, ka personas ārstēšanai jābūt aizgādņa vai pašas personas atļauja.


Написать комментарий