EM: gada vidējā inflācija turpina samazināties

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Novembrī patēriņa cenu līmenis Latvijā turpinājis sarukt – salīdzinājumā ar oktobri, vidējais patēriņa cenu līmenis sarucis par 0,1%. Salīdzinājumam 2010.gada novembrī patēriņa cenu līmenis bija par 0,2% lielāks nekā oktobrī, savukārt pērn novembrī cenas salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi nemainījās, norāda Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vadītājs Jānis Salmiņš.

Novembrī 12-mēnešu inflācija saruka līdz 1,6%. Arī Māstrihtas kritēriju vērtēšanā izmantotā gada vidējā inflācija turpina mazināties - novembrī gada vidējā inflācija bija 2,5 procenti.

Cenu līmeņa samazinājumu novembrī, galvenokārt, noteica cenu samazinājums degvielai un mobilo telekomunikāciju pakalpojumiem.

Novembrī, mazinoties naftas cenām pasaulē, degvielas cenas Latvijā mēneša laikā saruka vidēji par 3,7%.

Tā rezultātā kopējais patēriņa cenu līmenis saruka par 0,22 procentpunktiem. Savukārt konkurences cīņas rezultātā turpina sarukt mobilo sakaru tarifi. Kopumā novembrī sakaru pakalpojumiem cenas saruka par 1,3%, kā rezultātā kopējais cenu līmenis pazeminājās par 0,05 procentpunktiem.

Sezonālu faktoru ietekmē novembrī cenas pieauga atsevišķām pārtikas precēm - gaļai, maizei, dzērieniem u.c.

Kopumā pārtikas preču grupā cenas mēneša laikā pieauga par 0,8%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,19 procentpunktiem. Turpretim citās preču un pakalpojumu grupās cenu svārstības aizvadītajā mēnesī kopējo cenu līmeni būtiski neietekmēja.

Ekonomikas ministrija prognozē, ka kopumā šogad gada vidējā inflācija būs 2,3 procenti.

Arī turpmākā patēriņa cenu dinamika pamatā būs atkarīga no ārējiem faktoriem - galvenokārt no naftas un pasaules pārtikas cenu izmaiņām. Savukārt iekšējie faktori būtisku spiedienu uz cenām visticamāk neradīs.


Написать комментарий