Viltus inspektori piedāvā vakcinēt mājas rukšus pret klasisko cūku mēri

foto tasmaniaforums.com.au
foto tasmaniaforums.com.au

Latvijā uzdarbojas viltus inspektori, kuri piedāvā vakcinēt mājas rukšus pret klasisko cūku mēri, portālu "Delfi" brīdina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere, mudinot cilvēkus neuzķerties uz krāpnieku piedāvājumiem.

PVD ir saņēmis informāciju par cilvēkiem, kuri, uzdodoties par PVD inspektoriem, dodas uz saimniecībām Ogres pusē un piedāvā vakcinēt mājas cūkas pret klasisko cūku mēri. Dienests atgādina – Eiropas Savienībā, tai skaitā Latvijā, mājas un meža cūkas pret klasisko cūku mēri vakcinēt ir aizliegts. Tāpēc PVD aicina "neiekrist" viltus inspektoru lamatās un šādiem apšaubāmiem aicinājumiem neatsaukties.

Tāpat PVD atgādina, ka ikvienam, pie kura pārbaudē ierodas PVD inspektori, ir tiesības pieprasīt, lai inspektors nosauc savu vārdu un uzvārdu, uzrāda PVD apliecību un žetonu. Pārbaudes noslēgumā inspektoram jāiepazīstina ar pārbaudes laikā konstatēto un jānoformē pārbaudes protokolu. Soda naudas un jebkādi citi maksājumi uz vietas nekad netiek veikti, uzsver Meistere.

Patlaban PVD inspektori klasiskā cūku mēra noteiktajās ierobežojuma zonās apmeklē novietnes, kurās tur cūkas, un noņem cūkām asins paraugus laboratoriskai izmeklēšanai, lai izslēgtu cūku inficēšanos ar klasisko cūku mēri. Lai apstādinātu bīstamās slimības izplatīšanos meža cūku populācijā, tiek plānota meža cūku vakcinācija pret klasisko cūku mēri Latgalē, slimības inficētajā zonā. Taču tas nenotiks ātrāk kā 2013. gada pavasarī.

Ja ir radušās aizdomas, ka apmeklētāji ir viltvārži, inspektora pilnvarojumu iespējams noskaidrot, zvanot uz sava reģiona PVD pārvaldi.

Jau vēstīts, ka šoziem Latgales pusē uzliesmoja klasiskais cūku mēris, kurš sākumā konstatēts mežacūkām, bet vēlāk – arī mājas rukšiem. Vairākas saimniecībās slimie rukši jau likvidēti.


Написать комментарий