Valsts samazina GMI pabalstu: Daugavpilī pabalsts netiks samazināts

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Neskatoties uz to, ka atbildīgā ministrija pieņēmusi lēmumu samazināt garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalstu, Daugavpilī tika nolemts nesamazināt GMI pabalstu un dzīvokļa pabalstu, atstājot tos iepriekšējā līmenī, savukārt apkurei domātais pabalsts noteiktai iedzīvotāju grupai tiks palielināts, ziņo pilsētas pašvaldības priekšsēdētāja Žanna Kulakova.

Daugavpils pilsētas pašvaldība gatava uzņemties šo pabalstu lielākas daļas līdzfinansējumu, jo minētie pabalsti ir ārkārtīgi svarīgi Daugavpils iedzīvotājiem, sociālā spriedze pagaidām nemazinās, tāpēc situācijai jāpievērš īpaša uzmanība, atzīmēja pilsētas pašvaldības priekšsēdētāja.

Neskatoties uz to, ka valdība atsakās no atbildības par pilsētnieku labklājības nodrošināšanu, Daugavpilī tiks saglabāts un pat palielināts sociālo pabalstu spektrs, paziņoja Ž.Kulakova. Tuvākajā laikā deputāti izskatīs pašvaldības saistošos noteikumus, kuros tiks atrunāts, ka GMI pabalsts paliek iepriekšējā līmenī. Kā arī tiek plānots apstiprināt jaunas iedzīvotāju kategorijas, kuras varēs pretendēt uz dzīvokļa pabalstu, dažām iedzīvotāju grupām minētie pabalsti tiks palielināti. Viens no šādas rīcības iemesliem ir fakts, ka šogad daugavpiliešu parādi par siltumu tika samazināti ļoti minimāli.

Šogad Daugavpils pilsētas pašvaldība no valsts pabalstiem saņēmusi ap 370 tūkstošiem latu. Patlaban no valsts budžeta pašvaldībām tiek iedalīti nepieciešamās summas 50% GMI pabalstiem un 20% dzīvokļa pabalstam. Lēmumu samazināt GMI pabalstu 8.novembrī pieņēma valsts sekretāru sanāksmē, par to visdrīzākajā laikā lems valdība. Līdz šim bērniem pabalsts bija 45 lati, pieaugušajiem – 40 latu. No janvāra pabalstu visiem samazinās uz 35 latiem.

Pagājušā gadā GMI pabalstu saņēma 121 800 cilvēku. Visvairāk trūcīgo iedzīvotāju ir Rēzeknes novadā – oktobrī pabalstu pieprasīja 3 043 cilvēki. Daugavpilī šobrīd ir 2 351 trūcīgais iedzīvotājs.


Написать комментарий