Krājbankas īpašumu izsolēs atgūti 4,25 miljoni latu 5

foto dienas mediji
foto dienas mediji

Latvijas Krājbankas vārds patlaban saistās galvenokārt ar dažādu īpašumu izsolēm. Jau pagājis vairāk nekā gads, kopš apturēta bankas darbība. Ar Krājbankai piederošā īpašuma izsolēm, kas tika sāktas jūnijā, patlaban atgūti apmēram 4,25 miljoni latu. Tas, kā turpmāk veiksies ar aktīvu realizāciju, būs atkarīgs no dažādiem apstākļiem, to vidū - gan no valsts ekonomiskās situācijas, gan potenciālo pircēju intereses.

Daļu īpašumu burtiski «izķer», bet, piemēram, dzīvokļus Liepājā nepērk. «Attiecībā uz izsoļu rezultātiem mēs šobrīd esam piesardzīgi optimisti,» saka Latvijas Krājbankas maksātnespējas administratora KPMG Baltics pārstāvis Aivars Jurcāns, piebilstot, ka tiek arī strādāts, lai atgūtu «iestrēgušo» naudu no ārvalstu banku korespondentkontiem. Likumdošana Latvijā nenosaka konkrētus bankrota procedūras termiņus kredītiestādēm. Bankrota procedūras aktīvākais periods varētu būt pusotrs gads, kad tiks realizēti vērtīgākie bankas aktīvi.

Auto par 79 000 eiro

Gadu pēc Latvijas Krājbankas darbības apturēšanas bankas centrālais birojs ir pavisam apklusis, tikai daži cilvēki apmeklē Krājbankas meitasuzņēmumam SIA Krājinvestīcijas piederošā Lamborghini Gallardo izsoli. Nelielā konferenču zālē apspriežu galda vienā galā sēž autospeciālists Valērijs, kuram piešķirts pirmais izsoles numurs, bet otrā - administratora pilnvarotais pārstāvis Jānis Ozoliņš, kuram blakus ieraugāms koka āmuriņš.

Necilajam instrumentam ir milzīga loma - katrs tā klaudziens nozīmē, ka tiek atgūta kāda daļa bankas līdzekļu. Atsteidzas sekretāre un saka, ka otrs pretendents neieradīsies, tāpēc J. Ozoliņš lietišķā tonī paziņo, ka sākasLamborghini Gallardo ar reģistrācijas numuru «Nero» izsole, auto sākumcena - 75 tūkstoši eiro (Ls 51 765), izsole notiek ar augšupejošu soli, un viens solis - četri tūkstoši eiro (Ls 2760,80). Izsole apstājas pie 79 tūkstošiem eiro (Ls 54 525). Noklaudz āmuriņš, un minūtes laikā Lamborghini atradis jaunu īpašnieku.

Vaicāts, kas līdz šim braucis ar ekskluzīvo auto, J. Ozoliņš nekonkretizē, bet pieļauj, ka tas varētu būt Vladimirs Antonovs, kurš, iespējams, ar Lamborghini varētu būtu braucis pa mūsu Jūrmalas un Francijas ielām. Mašīna ir jaudīga, tomēr visai nepraktiska un nav paredzēta Latvijas ceļiem, novērtē jaunas īpašnieks Valērijs, kurš paredzējis auto tālāk pārdot uz ārzemēm. Nokāpjam uz bankas pagrabstāvu, un Valērijs novērtē otru ekskluzīvo automašīnu - vecāka gadagājuma BMW Alpina. «Dārgs! Šāds auto varētu patikt Maskavas jaunatnei,» secina Lamborghini īpašnieks.

J. Ozoliņš teic, ka izsoļu dalībnieki galvenokārt ir no Latvijas, krietni mazāk ir solītāju no citām valstīm. Ārzemnieki esot ļoti piesardzīgi un reti ierodas uz Krājbankas izsolēm, iespējams, viņus attur tas, ka pirms izsoles jāiemaksā 10% no īpašuma sākuma cenas, kas gan tiek atdota solītājam, ja viņš īpašumu nenopērk.

Līdzīgā bankas izsolē augustā tika pārdota motorjahta The Highlander, kas būvēta vēl 1967. gadā - nosolītā summa bija 583 309,58 lati, bet sākumcena bija 530 281,44 lati.

Sāka jūnijā

Latvijas Krājbankas un tās meitasuzņēmumu īpašumā ir aptuveni 500 nekustamo īpašumu un vairāki simti tā dēvēto kustamo īpašumu: bankomāti, biroja tehnika un aprīkojums. Pirmā Latvijas Krājbankas aktīvu izsole notika jūnijā, kad par 14 700 latu tika nosolīts bankas meitasuzņēmums Renesource Capital. Savukārt pirmās nekustamo īpašumu izsoles notika augustā. Mēnesī tiek organizētas 10-15 izsoles.

Kredītiestāžu likums nepieļauj iespēju, ka bankas rīcībā paliek manta, un tā jebkurā gadījumā tiek pārdota, uzsver KPMG Baltics pārstāvis Oskars Fīrmanis, piebilstot, ka tie īpašumi, par kuriem pašlaik nav lielas intereses, tiks izsolīti vēlāk.

Visas cenu kategorijas

Zem izsoles āmura nonākuši daudzi īpašumi ne tikai Rīgā, bet arī citviet: Liepājā, Jūrmalā, Mārupē, Babītē. Piemēram, īpašumu Jūrmalā, Poruka prospektā 39, pārdeva par 141 400 latiem (sākumcena bija Ls 140 000), blakus īpašums tika realizēts par 107 000 latu (sākumcena - Ls 74 000), savukārt dzīvokļi Rīgā, Brīvības ielā 74, nosolīti par 76 000 latu (sākumcena Ls 70 000) un 158 000 latu (sākumcena Ls 123 000).

Pirms pāris nedēļām par 1,12 miljoniem latu tika nosolītas kapitāldaļas uzņēmumā SIA Brīvības 38 (uzņēmuma nosaukums atbilst adresei, kur atrodas nekustamais īpašums), tās iegādājās a/s SMP Bank padomes priekšsēdētājs Dmitrijs Kalantirskis. SMP Bank valdes loceklis Ivars Lapiņš Dienai atzina, ka pirkums ir izdevīgs, jo bijusī Krājbankasfiliāle atrodas labā vietā, turklāt turpat blakus jau ir SMP Bank telpas, kas nodrošina to, ka rodas iespēja paplašināties.

Izsolēs pārdotas arī vairākas salīdzinoši ikdienišķākas automašīnas - gan ar augšupejošu, gan lejupejošu izsoles soli, piemēram, Audi A8L par 8823,16 latiem (sākumcena - Ls 10 323,16), Audi A6 par 8592,01 latu (sākumcena Ls 5392,01), Volkswagen Transporter par 6682,40 latiem (sākumcena Ls 4608,55), Dacia Logan par 721,71 latu (sākumcena Ls 921,71) un citas.

Pārdod arī bankomātus

Pārdošanā ir arī Krājbankas bankomāti, kas, šur tur vēl bezdarbībā nīkuļojot, atgādina par pērnā gada rindām un cilvēku stresu par līdzekļu zaudēšanu. 57 uzstādīto bankomātu sākumcena ir 72 tūkstoši latu, bet 162 demontēto bankomātu sākumcena - 335 tūkstoši latu. Daļa no tiem ir lietoti minimāli.

Diena vaicāja Swedbank, vai tā nevēlas iegādāties šos bankomātus, bet bankas pārstāve Kristīne Jakubovska atbildēja, ka Swedbank neinteresē šo bankomātu iegāde, jo «tie ir uz pavisam citas tehnoloģiskās bāzes». Vaicāta, vai banku neinteresēja, piemēram, nekustamie īpašumi stratēģiski nozīmīgās vietās, kur atradās Krājbankas filiāles Vecrīgā un blakus Ministru kabinetam, K. Jakubovska teica, ka pašlaik Swedbank ir optimāls filiāļu tīkls, turklāt izsolēs piedāvātie nekustamie īpašumi «nav bankas lauciņš».

Palīdzēja valsts

No izsolēm atgūtie aptuveni 4,25 miljoni latu tiek pārskaitīti Noguldījumu garantiju fondam, stāsta O. Fīrmanis.

Pēc Krājbankas darbības apturēšanas garantēto atlīdzību izmaksām klientiem bija jānodrošina 335 miljoni latu, taču Noguldījumu garantiju fondā tobrīd bija vien 149 miljoni latu, tāpēc 185 miljonus latu aizdeva Latvijas valsts, stāsta Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāve Laima Auza. Aizņēmums nebija gluži par velti - procentu likme ir noteikta kā sešu mēnešu mainīgā likme (pašlaik - 1,025%). L. Auza norāda, ka līdz šī gada 31. oktobrim dzēsts aizdevums par 67,96 miljoniem latu, bet aizņēmuma atlikums vēl ir 117,62 miljoni latu. «Ja administrators atgūs līdzekļus, realizējot aktīvus, ir iespēja, ka aizņēmums Valsts kasei tiek dzēsts līdz 2014. gada beigām,» prognozē FKTK pārstāve.

Krājbankas īpašumu izsoles joprojām turpinās. Decembra sākumā paredzēts izsolīt trīs Krājbankasmeitasuzņēmumiem - SIA LKB Property, SIA Krājinvestīcijas un SIA Silva Invest - piederošos nekustamos īpašumus, kuru kopējā izsoļu sākumcena ir 1 028 500 latu, vēsta KPMG Baltics paziņojums.

Mūsuprāt, Latvijas Krājbankas aktīvu realizācija notiek veiksmīgi, jo tie aktīvi, par kuriem ir bijusi reāla interese, ir pārdoti par lielāku summu nekā izsoles sākumcena, uzskata KPMG Baltics korporatīvo finanšu direktors Aivars Jurcāns.


Написать комментарий

Просто замечательно! Сколько у нас зарабатывает президент и премьер министр? Не полные 3000Лс в месяц?!
А администраторы и судебные исполнители получают по 1 700 000/8= 212 500Ls в месяц! Судебные исполнитель Степанов, из декларации должностного лица за 2011г., получил прибыль более 1500 000Ls. Учитывая что это только прибыль - после оплаты всех расходов (премиум-класса машины всем работникам, питание в ресторанах, всех налоговых оптимизаций), то можно предположить что годовой доход у него составил минимум 3 000 000Ls/12= 250 000Ls в месяц! За какие такие заслуги простой технический работник (выполняет законом описанную процедуру, и решения суда) получает за это в 100! раз больше чем судьи (непосредственное начальство, которое, в отличие от него, принимает ответственные решения), премьер министр и президент всей страны!

По ныне действующему закону, администраторы получают 10% от выплачеваемых средств кредиторам. Как ясно следует из статьи, администраторы надеются гарантийному фонду (кредитору) вернуть 270 млню LS. Следовательно надеются со всего этого наварить 27 000 000Ls!!!!! За пару лет!!! За что спрашивается? И за чей счёт?
Эти деньги могли бы быть выплачены дополнительно кредиторам (государству, Паулсу и всем другим). Но чиновникам, принимающим закон выгоднее эти средства отдать своему администратору, а после, тихо мирно поделить. Не удивлюсь если фирма жены (дочки, сына, зятя, тёщи) чиновников будут оказывать "супер нужные и ценные" услуги тому же админитратору по "рыночным" ценам

Maksātnespējas likums
169.pants. Administratora atlīdzība juridiskās personas maksātnespējas procesā
(1) Par administratora pienākumu veikšanu juridiskās personas maksātnespējas procesā administrators saņem atlīdzību no parādnieka mantas, izņemot šajā likumā minētos gadījumus.
(2) Administratora atlīdzība tiek noteikta šādā apmērā:
1) divu minimālo mēnešalgu apmērā par darbu no iecelšanas dienas līdz parādnieka mantas pārdošanas plāna (113.pants) vai ziņojuma par parādnieka mantas neesamību (112.pants) sastādīšanai un 10 procenti no naudas līdzekļiem no atgūtās mantas (93.pants), kuri atgūti līdz parādnieka mantas pārdošanas plāna vai ziņojuma par parādnieka mantas neesamību sastādīšanai;
2) ja pēc parādnieka mantas pārdošanas plāna sastādīšanas maksātnespējas process tiek turpināts, jo šo procesu ir iespējams finansēt no parādnieka līdzekļiem, administratora atlīdzība no parādnieka neieķīlātās mantas pārdošanas, kā arī no atgūtās parādnieka mantas ir 10 procenti no summas, kas paredzēta izmaksai kreditoriem.

не пора ли всё же поправить законы, и ввести стандартную таксу за продажу еденицы имущества (за 1 аукцион)?
Разницы в работе для администратора при продаже квартиры за 5000Ls, или продажи дома за 5 000 000Ls нет совсем никакой (оценка, оповещения, сам аукцион). Так почему же вознаграждение за одну и ту же работу должно оличаться хоть на 50%? А в данном примере она будет отличаться на 100 000% (500Ls или 500 000Ls за одну работу) !!!
Где справедливость?

По данным всемирного банка за 2011г. (Doing Business index) - во всей Европе затраты на процесс неплатежеспособности составляют 4% от полученных средств, а в Латвии в 3 раза больше - 13%

Написать комментарий