Daugavpils novads netika iekļauts klasiskā cūku mēra dēļ noteiktajā karantīnas zonā

foto PVD
foto PVD

Kā vēstīts, divu Latgales novadu mežos nomedītām mežacūkām tika konstatēts klasiskais cūku mēris. Šajā sakarā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzsācis nomedīto vai citu iemeslu dēļ mirušo mežacūku pārbaudi, kā arī mājsaimniecību pārbaudi.

Šobrīd PVD ir noteicis karantīnas zonu, kurā ietilpst Krāslavas, Dagdas, Ludzas, Zilupes, daļēji arī Rēzeknes novads. Daugavpils novads minētajā karantīnas zonā netika iekļauts.

Pārtikas un veterinārais dienests ziņo, ka patlaban ir pārbaudītas 40 saimniecības, kurās tiek turētas cūkas, un laboratoriskai izmeklēšanai nosūtīti 73 asins paraugi. Pagaidām nav konstatēti pozitīvi laboratorisko izmeklējumu rezultāti.

Klasiskā cūku mēra vīrusa genoma klātbūtne konstatēta divos Dagdas un Zilupes novadā nomedītu mežacūku paraugos.

Karantīnas zonā tiek pārbaudītas un laboratoriski izmeklētas visas nomedītās un mirušās mežacūkas, tās nedrīkstēs izvest no karantīnas zonas. Veterinārie inspektori iznīcina visus pārtikā neizmantojamos mežacūku orgānus un liemeņu daļas.

Saimniecībām, kuras atrodas karantīnas zonā, jānodrošina cūku turēšana telpās, izslēdzot jebkuru to kontaktu ar meža dzīvniekiem, pie ieejas dzīvnieku novietnē jābūt dezinfekcijas paklājiem. Mājas cūku pārvietošana karantīnas zonā ir jāsaskaņo ar PVD.

Karantīnas zonā tika iekļauti Isnaudas, Pureņu, Ņukšu, Pildas, Nirzas, Briģu, Rundēnu, Istras, Stoļerovas, Kaunatas, Mākoņkalna, Lauderu, Pasienes, Zaļesjes, Andrupenes, Andzeļu, Asūnes, Bērziņu, Dagdas, Ezernieku, Konstantinovas, Ķepovas, Svariņu, Šķaunes, Aulejas, Indras, Izvaltas, Kalniešu, Kaplavas, Kombuļu, Krāslavas, Piedrujas, Robežnieku, Skaistas, Ūdrīšu pagasti.

Ar klasisko cūku mēri slimo kā meža, tā arī mājas cūkas. Šis vīruss nav bīstams cilvēkiem.


Написать комментарий