Ražotāju cenas rūpniecībā turpina palielināties

foto irliepaja.lv
foto irliepaja.lv

Ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā turpina palielināties un šā gada oktobrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada oktobri, kopējais cenu līmenis ir pieaudzis par 2,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai pieaugušas par 3,7%, bet eksportētajai - par 1,9%.

Lielākie cenu pieaugumi bija vērojami elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 6,9%), pārtikas produktu ražošanā (par 3,4%), koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā (par 2,3%) un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (par 21,0%).

Savukārt lielākā pazeminošā ietekme uz kopējo ražotāju cenu indeksu bija cenu samazinājumam metālu ražošanā (par 5,2%).

Ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā oktobrī salīdzinājumā ar septembri palielinājās par 0,2%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai vidējais ražotāju cenu līmenis palika nemainīgs, bet eksportētajai produkcijai ražotāju cenas pieauga par 0,5%.

Lielākā paaugstinošā ietekme uz kopējo ražotāju cenu indeksu oktobrī bija cenu pārmaiņām pārtikas ražošanā (par 1,3%), koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā (par 1,1%), poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā (par 3,8%). Savukārt lielākā pazeminošā ietekme uz kopējo ražotāju cenu līmeni bija cenu samazinājumam atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā, materiālu pārstrādē (par 3,1%), elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 0,2%).

Kā ziņots, 2012.gada septembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri, kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 2,6%. Ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai pieauga par 3,2%, bet eksportētajai - par 1,9%. Savukārt augustā, salīdzinot ar iepriekšējā gada augustu, kopējais ražotāju cenu līmenis palielinājās par 2,2%. Cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai pieauga par 2,9%, bet eksportētajai - par 1,2%.

Jūlijā, salīdzinot ar pērnā gada jūliju, kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 2,1%.


Написать комментарий