Daugavpils universitātes studenti un pasniedzēji piedalījās Asins donoru dienā

foto prometheus.med.utah.edu
foto prometheus.med.utah.edu

Trešdien, 21.novembrī, Daugavpils reģionālās slimnīcas Asins sagatavošanas nodaļā notika Asins donoru diena, kurā aktīvi piedalījās Daugavpils universitātes studenti un pasniedzēji.

DU Sabiedrisko attiecību menedžere Vita Vilevko portālam Gorod.lv pastāstīja, ka šoreiz Asins donoru dienā piedalījās vairāk nekā 50 studējošo un darbinieku, kuri nodeva vairāk nekā 20 l asins. Interesantu bija daudz vairāk, tomēr visiem nepietika pusdienu, kuras saskaņā ar noteikumiem tiek izsniegtas katram donoram.

Studenti katru gadu piedalās Asins sagatavošanas nodaļas un DU Veselības kabineta organizētajā Asins donoru dienā. Turklāt studenti un pasniedzēji to dara nevis, lai saņemtu garantētās pusdienas, bezmaksas veselības pārbaudi un naudas kompensāciju 3 latu apmērā, bet gan lai palīdzētu kādam, kam tas ir nepieciešams.

Kā zināms, vesels cilvēks var nodot asinis līdz piecām reizēm gadā, ievērojot 2 mēnešu intervālu, turklāt, vienā reizē donors var nodot aptuveni 450 asins mililitru. Tiek uzskatīts, ka pēc asins nodošanas asins organismā nekavējoties atjaunojas, tāpēc donori retāk slimo ar hroniskajām slimībām.

Lai nodotu asinis, donoram jābūt labai veselībai, par donoru var kļūt cilvēks vecumā no 18 līdz 65 gadiem, kas sver ne mazāk par 50 kg. Nedrīkst nodot asinis pēc nakts maiņas vai saspringta darba, pēc emocionāla pārdzīvojuma, pirms asins nodošanas nedrīkst lietot alkoholu un smēķēt.


Написать комментарий