Dzintars: sabiedrībai nepieciešamas valstiski audzinošas filmas

foto dienas mediji
foto dienas mediji

Otrdien pēc intensīvām diskusijām Nacionālās apvienības (NA) pārstāvis Raivis Dzintars un kino nozares pārstāvji nerada kompromisu par finansējuma piešķiršanu projektiem, kas nav izturējuši konkursu Nacionālajā kino centrā (NKC).

Dzintars uzsvēra, ka NA uzskata - sabiedrībai ir nepieciešami asas diskusijas izraisījušie divi NA iesniegtie nacionālpatriotisko filmu projekti filmām "Dvēseļu putenis" un "Zīmogs sarkanā vaskā", savukārt kino nozares profesionāļi norādīja, ka iestājas par to, ka visiem projektiem finansējums būtu jāpiešķir konkursa kārtībā.

"Kino nozarei līdzekļu ir nepiedodami maz. Ir nepieciešams, lai finansējums būtu lielāks, īpaši valstiski audzinošām filmām, filmām, kuras dod pievienoto vērtību," tikšanās laikā sacīja Dzintars un kā piemēru minēja filmu "Sapņu komanda 1935". "Esmu pilnīgā vienprātībā ar tiem, kas apgalvo, ka šī ir daudz efektīvāka investīcija, lai noturētu latviešus savā zemē, lai latvieši atgrieztos lielākā skaitā mājās. Es domāju, ka šeit [ar kino nozares pārstāvjiem] mērķis ir kopīgs.

Finansējuma trūkst dažādu apstākļu, kuri ir visiem zināmi, dēļ, taču problēma nav tikai līdzekļu trūkumā. Tas nav ministrijas, bet gan mans kā deputāta viedoklis – problēma ir arī Nacionālā kino centra vadībā un uzticībā tai sistēmai, kura līdz šim ir pastāvējusi un tam, kā šī sistēma līdz šim ir darbojusies," sacīja Dzintars.

Kā aktuālu problēmu Dzintars minēja arī to, ka joprojām nav izstrādāta nacionālā pasūtījuma sistēma un norādīja, NA pārstāvji neesot bijuši pārliecināti, ka KNC atbalstītu nacionālpatriotisko filmu "Dvēseļu putenis" un "Zīmogs sarkanā vaskā" projektus.

Savukārt NKC direktore Ilze Gailīte-Holmberga pauda viedokli, ka sistēma, kurā dažas filmas pretendē uz finansējumu konkursā, bet citas konkursu apiet, padara filmu finansēšanas sistēmu absurdu.

Jau vēstīts, ka filmu nozares pārstāvji atklātā vēstulē valsts augstākajām amatpersonām pauda sašutumu par 2013.gada valsts budžetā piešķirtajiem 25 tūkstošiem latu konkrēta komersanta filmas projekta attīstībai, ko bija iesniegusi NA. Jau 2012.gada budžeta grozījumos pēc šīs pašas partijas deputāta Imanta Parādnieka pieprasījuma tika piešķirti 12 tūkstoši latu filmas projekta "Zīmogs sarkanā vaskā" attīstībai.

Kino ļaudis uzsvēra, ka, atbalstot kādu konkrētu filmas projektu, Saeima ir radījusi pamatu aizdomām par iespējamām koruptīvām darbībām un pamatotām šaubām par atbilstošās ministrijas profesionalitāti.


Написать комментарий