Jauno Sīrijas opozīcijas koalīciju vadīs sunnītu garīdznieks

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Par jaunās Sīrijas opozīcijas Nacionālās koalīcijas vadītāju ir ievēlēts vadošs Damaskas garīdznieks, kurš ir pametis Sīriju, Ahmeds Moazu al Hatibs, vēsta raidsabiedrība BBC.

52 gadus vecais Hatibs tiek uzskatīts par garīdznieku ar mēreniem uzskatiem. Viņš kalpoja par imāmu Umaijādas mošejā Damaskā, bet jūlijā aizbēga uz Ēģiptes galvaspilsētu Kairu, pēc tam, kad jau vairākas reizes viņu aizturēja valsts drošības iestādes, vēsta BBC.


Svētdien dažādu Sīrijas opozīcijas grupu pārstāvji Katarā vienojās par kopīgas opozīcijas organizācijas - Nacionālā koalīcija - dibināšanu. Vienošanos parakstīja līdz šim lielākā Sīrijas opozīcijas organizācija - Sīrijas nacionālā padome.

Pēc koalīcijas vienošanās rezolūcija parakstīšanas Hatibs aicināja starptautisko sabiedrību "pildīt savus solījumus", vēsta aģentūra "France Presse". Pagājušajā mēnesī Hatibs aicinājis rast politisku risināju, lai glābtu Sīriju no turpmākas iznīcības, norādot, ka sarunas neglābs režīmu, bet radīs iespējas tam aiziet ar mazāko iespējamo ļaunumu.

Hatibs jau agrāk iestājies par konflikta izbeigšanu. "Es vēlos, lai Sīrijas cilvēki paliktu vienoti kā roka," Hatibs jūlijā teica intervijā aģentūrai "Reuters".

Jau vēstīts, ka Dažādu Sīrijas opozīcijas kustību pārstāvji svētdien Katarā vienojušies par vienotās opozīcijas organizācijas - Nacionālās koalīcijas - dibināšanu.

Vienošanās dalībnieki cer, ka Nacionālās koalīcijas veidošanu atbalstīs arī Sīrijas tauta, un šis pagaidu politiskais spēks varēs izveidot pagaidu vai pārejas valdību, kas darbosies Asada pretinieku kontrolētajās teritorijās. 

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijasSīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.


Написать комментарий