Zemē atrastais: no krama ieročiem līdz lidmašīnām 4

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Drīzumā līdz šim pastāvējusī visatļautība dažādu teritoriju pārmeklēšanā ar dzelzs detektoriem būs aizliegta. Lai gan daudzas senlietas muzejiem piegādā to nejaušie atradēji, kas tās uzgājuši, rokot aku, remontējot māju vai pārstaigājot nupat uzartu lauku, ne mazumu vērtību atrod tā saucamie "melnie arheologi".

Patlaban tiek izstrādāts likums, kas bez inspekcijas atļaujas vispār aizliegs rādīties arheoloģisko pieminekļu tuvumā ar detektoriem, bet par jebkādiem vērtīgiem atradumiem, neatkarīgi no to atrašanas vietas būs jāziņo Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai. Tam par galveno iemeslu kalpo pieaugošais senkapu un citu kultūrvēsturisku vietu postījumu skaits.


Portāls "Delfi" piedāvā iepazīties ar interesantiem atradumiem, kurus pēdējo gadu laikā ir atraduši gan nejauši remontstrādnieki, gan "melnie arheologi", gan sistemātiski kultūras pieminekļu apzadzēji.

Ko var atrast Latvijas zemē:

13. gadsimta Rīgas naudas lāde
Akmens laikmeta darbarīki
'Melno arheologu' guvums
Labais 'melno arheologu' pienesums
Savrupatradumi
Kapu mantraču guvums
Bebru bagātības
Cilvēku likteņi vēstulēs
Arheoloģiski retumi
Daugavas velkoni
Lidmašīnas


Написать комментарий

Bet man teiksim tas ir hobijs, un manas cilvēktiesības ar to noidarboties. Man nevajag ne arhioloģiskos pieminekļus, ne apbedijumus. Es staigaju pa parastiem uzartiem vai neapstrādātiem laukiem, ar to pietiek, lai atrastu dajebko rakstā pieminēto no naglas līdz tanku daļām. Cerams neaizsargājamās zonās nebūs liegums rakt, jo citādi, kāda kam daļa ko es tur izroku, ja to neviens citss neizraks un ja grib, tad lai rok jebkurš, jo detektori ir pieejami un zeme mums visiem ir kopīga, tādas ir mūsu cilvēciskās tiesības, kuras neviens likums nedrīkst ierobežot!

Kas tās ir par muļķībām, kurš to visu izkontrolēs. Tāpat ja kāds kurš draudzējas ar prātu atradīs ko vērtīgu neatdos to valstij, savādāk valsts varai būs sātīgākas pusdienas ko pāēst... ņemiet rokā detektorus un aiziet :)

Pašam arī ir meklētājs, roku kad vien iespējams, neinterese kulturvesturiski pieminekli untt, tur jav sen viss ir bijis izrakts un izlaupits,arvalstis nav nekadu likumu kas ierobezo raksanu,bet nē takš latviesu arheologiem pieder visa zeme,varu pateikt to ka arheologs neies un neraks kur pagadas ka to daru es atrazdams piem 14.g.s rotaslietas untt vietējā mežā, ja nemaldos tad pat Latviesu Arheologiem pedejo gadu laika nav naudas ko pieskirt raksanas darbiem... nelausim musu vesturei vienkarsi zeme saput,nemam mekletajus un aiziet

Kaspars: Pašam arī ir meklētājs, roku kad vien iespējams, neinterese kulturvesturiski pieminekli untt, tur jav sen viss ir bijis izrakts un izlaupits,arvalstis nav nekadu likumu kas ierobezo raksanu,bet nē takš latviesu arheologiem pieder visa zeme,varu pateikt to ka arheologs neies un neraks kur pagadas ka to daru es atrazdams piem 14.g.s rotaslietas untt vietējā mežā, ja nemaldos tad pat Latviesu Arheologiem pedejo gadu laika nav naudas ko pieskirt raksanas darbiem... nelausim musu vesturei vienkarsi zeme saput,nemam mekletajus un aiziet

Piekrītu un ja viņi mums to mēģinās liegt apvienosimies visi caur savējo zināmo portālu un iesniegsim sūdzību Eiropas tiesā, jo galu galā hobijs ar detektoru pa mežu vai lauku staigāt nav marodierisms, bet senlietu pat glābšana no aizmiršanas un iznīkšanas zemē. Piekrītu, ka svētvietas ir jāsargā, bet tām ir jābūt labi apzīmētām pieejamā informācijā, jā varbūt vajag kautkādu kontroli, bet tam ir jābūt oficiali atļautam!

Написать комментарий