Daugavpils universitātē apsprieda vietējās HES būvniecības lietderību

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Ceturtdien Daugavpils universitātē Zinātnes festivāla ietvaros notika diskusija „Būt vai nebūt Daugavpils HES” ar akadēmiķa Arvīda Barševska un asociētā profesora Henriha Soma piedalīšanos.

Akadēmiķis Barševskis atzīmēja, ka „Latvenergo” prognozē, ka ekonomiskie labumi šajā gadījumā nav gaidāmi. „Valsts enerģētikas problēmas var atrisināt Visaginas AES būvniecība. Sakarā ar ko rodas jau citi jautājumi – drošības, tehnoloģiju izmantošanas u.c. jautājumi. Jāmin, ka iedzīvotāju drošības problēma pastāv jebkurā gadījumā, jo atomreaktori tiek celti Baltkrievijā un Kaļiņingradā.

Runas par HES būvniecību parasti tiek atsāktas kārtējo vēlēšanu priekšvakarā, jo daži politiķi izmanto to kā iemeslu imitēt aktīvu darbību, solot, piemēram, jaunu darbavietu radīšanu. Bet vēlāk atkal taisnosies, ka „zaļie” vai kāds cits neļāva realizēt šo projektu. Turklāt „Daugavas loki” tagad ir JUNESCO aizsargājamo vietu sarakstā, tāpēc projekta atbalstīšana tiešām ir zem jautājuma”, - uzskata DU rektors.

Savukārt profesors Henrihs Soms atgādināja Daugavpils HES būvniecības vēsturi, kuras izveidošanas ideja radusies 1971.gadā. Būvdarbi tika veikti 16 gadu laikā līdz 1987.gadam, taču visus šos gadus nez kāpēc tika runāts tikai par sagatavošanas posmu. „Izpētot arhīvu materiālus, centos apkopot informāciju un secināt, kādu pagātnes mantojumu esam saņēmuši līdz ar HES būvniecību. No paša sākuma projekts netika realizēts pēc plāna, kaut arī iecere bija laba – tika uzsākti būvdarbi, taču nebija izstrādāts tehniskais projekts, no iedalītiem 230 miljoniem rubļu tika apgūti tikai 20 utt.

Uzskatu, ka šobrīd Daugavpils HES būvniecība būtu nelietderīga. Jādomā arī par atbilstošas infrastruktūras izveidošanu. Daugavas loki ir neaprakstāmi skaistas vietas, kuras nedrīkst pārveidot”, - teica profesors Soms.


Написать комментарий