Koalīcijā valdot vienprātība; premjers pārliecināts par atbalstu budžeta projektam

foto Valsts kanceleja
foto Valsts kanceleja

Premjers Valdis Dombrovskis (V) ir pārliecināts, ka būtiskākās vienošanās par nākamā gada valsts budžetu ir panāktas un nepieciešamais atbalsts Saeimā tam tiks nodrošināts.

Valdības vadītājs LNT raidījumā "900 sekundes" trešdien atzina, ka koalīcijas sarunas bijušas ļoti sarežģītas, tomēr būtiskākās vienošanās jau ir panāktas.

Dombrovskis apliecināja, ka koalīcijā esot vienprātība par valsts budžetu un tas tiks pieņemts. Pārliecību par to premjers guvis pēc tam, kad tikusi panākta vienošanās par papildu līdzekļiem demogrāfijas pasākumiem.

Premjers arī uzsvēra, ka nākamgad netiek plānotas izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu sadalē starp valsti un pašvaldībām. Nodokļa sadales proporcija tikšot saglabāta tāda, kā iepriekš panāktajā vienošanās - 80% pašvaldībām, bet 20% - valstij.

Galīgajā lasījumā par nākamā gada valsts budžetu Saeima lems 15.novembrī.

Koalīciju pārstāvošie politiskie spēki ir panākuši vienošanos par papildus naudas piešķiršanu demogrāfijai, ko pieprasīja Nacionāla apvienība, draudot pretējā gadījumā neatbalstīt nākamā gada valsts budžetu. Lai gan naudas summa ir mazāka nekā NA prasītie aptuveni 12 miljoni latu, koalīcijas partneri uzskata, ka ir atrasts optimāls risinājums.

Vienošanās paredz, ka visvairāk līdzekļu - ap astoņiem miljoniem latu - nākamā gada budžetā piešķirs bērnu kopšanas pabalsta un arī minimālās māmiņalgas jeb vecāku pabalsta paaugstināšanai, lai abi šie pabalsti no 2013. gada 1. janvāra būtu ne mazāki kā 100 latu mēnesī un lai tos šādā apmērā varētu maksāt, kamēr bērns sasniedz pusotra gada vecumu.

Patlaban bērnu kopšanas pabalstu saņem sociāli neapdrošināti vecāki, un pabalsts ir 50 latu mēnesī par bērnu līdz viena gada vecumam, un 30 latu mēnesī - līdz divu gadu vecumam.

Vismaz līdz 2013. gada 31. decembrim saglabās pašreizējo bērnu kopšanas pabalstu - 30 latu - bērniem no pusotra līdz divu gadu vecumam. Šī pabalsta izmaksāšanas turpināšanu vai pārtraukšanu izvērtēs 2013. gadā, apsverot nepieciešamību piedāvāt kādu alternatīvu vecākiem, kuri nevēlas laist bērnu pirmskolas izglītības iestādē, pirms bērns sasniedzis divu gadu vecumu.

Tāpat kopīgi sagatavotais plāns paredz, ka bērna kopšanas un vecāku pabalsta minimālo apjomu (bāzi) no bērna piedzimšanas līdz pusotra gada vecumam no 2014.gada 1.janvāra pakāpeniski paaugstinās līdz 70% no minimālās algas (pašlaik minimālā alga ir 200 lati).

Demogrāfijas uzlabošanas priekšlikumi paredz, ka 3,2 miljonus latu nākamajā gadā izmantos, lai nodrošinātu mērķa maksājumu 100 latus mēnesī vecākiem, kuru bērni sasnieguši pusotra gada vecumu un nav uzņemti bērnudārzā. Pabalsts 100 latu mēnesī pienāktos līdz brīdim, kad pašvaldības spēj nodrošināt bērnam vietu bērnudārzā, bet ne ilgāk kā trīs gadus.

Ņemot vērā nepieciešamību precizēt normatīvo regulējumu, šo atbalsta maksājumu nākamgad varēs nodrošināt ne no gada sākuma, bet ne vēlāk kā no 1.septembra.

Jau vēstīts, ka aizvadīto nedēļu laikā starp Labklājības ministriju (LM) un NA iezīmējušās viedokļu atšķirības par atsevišķu plānoto pasākumu būtību, viskrasākās uzskatu atšķirības bija tieši par tā saucamajām māmiņu algām.


Написать комментарий