Māksliniece Ludmila Procenko: Es baudu dzīvi un neko neplānoju

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Šodien, 3.oktobrī, Latgales Centrālās bibliotēkas abonementā tika atklāta Daugavpils mākslinieces Ludmilas Procenko personālizstāde „Tēls 3”.

Portālam Gorod.lv māksliniece paskaidroja, ka izstādes nosaukums ir saistāms ar to, ka šī ir trešā nozīmīga mākslinieces ekspozīcija, kaut arī viņa piedalījusies 50 dažādās izstādēs Latvijā un ārzemēs.

LCB izstādīti aptuveni 20 mākslinieces darbi, kas izpildīti pēdējos gados bieži praktizētajā un sirdij tuvā eļļas un akrila tehnikā. Bieži vien Ludmila Procenko glezno arī ar eļļas krītiņiem, akvareli, izmanto poligrāfisku plēvi, kas, pēc mākslinieces vārdiem, piešķir darbiem dekoratīvu elementu un atšķir no naturālisma.

LCB piedāvātajā izstādē var aplūkot dabas formas (tā autore sauc savas ainavas), maskas, kas atspoguļo dažādu noskaņojumu. Spilgtas un pozitīvas mākslinieces jaunradei raksturīga asociatīvu un simbolisku tēlu dažādība, krāsu, formu un līniju bagātība.

„Es jau sen necenšos sasniegt kādu noteiktu mērķi un neko neplānoju – uzskatu, ka tas ierobežo cilvēku, padara to atkarīgu no apstākļiem. Tas ir kā acu klapes zirgam: es neredzu, kas notiek apkārt, redzu tikai to, kas man ir priekšā. Tagad es baudu dzīvi un daru to no visas sirds. Esmu pārliecināta, ka jebkurš cilvēks spēj kaut ko radīt, tas nav saistīts ar prasmi gleznot vai sajaukt krāsas, bet gan ar vēlmi kaut ko darīt. Ja cilvēku kaut kas patiesi interesē, viņam viss izdodas un viņš tam atrod laiku, spēku, līdzekļus. 
Vairākus gadus esmu nostrādājusi kā skolotāja, un esmu „pārstrādājusi” savu pedagoģisko normu, esmu droša, ka skolēni mācās, bet skolotājs vairs nemāca. Tās ir manas domas.

Man nav darbnīcas, es strādāju savā dzīvoklī, un man ļoti patīk no rītiem reizi pa reizei paklupt pret visapkārt noliktajiem molbertiem”, - portālam Gorod.lv pastāstīja Ludmila Procenko.

Māksliniece dzimusi Novočerkaskā Krievijā. Pēc mākslas skolas absolvēšanas Rostovā turpināja studijas Latvijas Mākslas akadēmijā. Vairāk nekā 10 gadus nostrādājusi Daugavpils universitātē, pašlaik darbojas Daugavpils reģiona Mākslinieku asociācijā.



Написать комментарий