Izzvejota pirms 98 gadiem jūrā iemesta pudele ar vēstījumu

foto sodahead.com
foto sodahead.com

Skotijai piederošo Šetlendas salu piekrastē kāda zvejas kuģa tīklos iepinusies pudele ar vēstījumu, kas jūrā iemesta pirms 98 gadiem. Kapteiņa Endrū Līpera vārds tiks ierakstīts Ginesa rekordu grāmatā, jo tik senus vēstījumus līdz šim vēl nebija izdevies izzvejot.

Līpers stāstījis, ka pie neparastā loma ticis jau aprīlī, bet informācija līdz medijiem nokļuvusi tik vēlu tāpēc, ka nācies kārtot visas formalitātes, kas saistītas ar iekļūšanu Ginesa rekordu grāmatā. Kad kapteinis atvēris pudeli, kas bija iepinusies zvejas tīklā, viņš tajā atradis 1914. gadā rakstītu Glāzgovas navigācijas skolas vēstījumu. Tajā rakstīts, ka atradums ir viena no 1890 pudelēm, kas no kuģiem iemestas ūdenī Skotijas piekrastē, lai pētītu straumju virzienu. Atradējam lūgts aizpildīt veidlapu, kurā jānorāda pudeles atrašanas apstākļi, un viņš aicināts šo veidlapu nogādāt navigācijas skolai. Vēstījumā sacīts, ka atradējam pienākas atlīdzība – sešu pensu monēta. Šo solījumu skola gan nav spējusi izpildīt, jo monēta no apgrozības izņemta 1980. gadā.

Kapteinis Līpers par to daudz neskumst, viņam svarīgāks šķiet fakts, ka Ginesa rekordu viņš atņēmis savam vecam draugam, bijušajam tā paša zvejas kuģa «Copious» kapteinim Markam Andersonam. Pirms pieciem gadiem Andersons izzvejoja pudeli, kas jūrā bija pavadījusi 93 gadus, un līdz šim laikam tieši viņa vārds bija ierakstīts Ginesa rekordu grāmatā. «Viņš par to bija neiedomājami lepns, un, godīgi sakot, viņa stāsti par pudeles izvilkšanas apstākļiem jau bija apnikuši. Nekas, tagad es būšu tas, kurš viņam visu laiku uzmāksies ar stāstiem, lai gan jau tagad ir skaidrs, ka viņš ir diezgan nelaimīgs,» smējies Līpers.

Savukārt Glāzgovas navigācijas skola paziņojusi, ka pudele un tajā bijušais vēstījums nodoti Šetlendas salu muzejam. Jāpiebilst, ka no 1890 pudelēm, kas jūrā tika iemestas 1914. gadā, pagaidām ir ziņas tikai par 315 atrašanu, tādēļ, ļoti iespējams, rekords vēl tiks uzlabots.


Написать комментарий