Vīrietis piecus mēnešus dzīvojis bez sirds

publicitātes foto
publicitātes foto

Čehijā dzīvo vienīgais cilvēks pasaulē, kuram vitāli svarīgo orgānu - sirdi - jau piecus mēnešus aizstāj divi ar baterijām darbināmi sūknīši.

Pavasarī veiktajā operācijā ārsti Jakubam Halikam (attēlā) izoperēja sirdi, kuru bija skāris ļaundabīgs audzējs smagā formā, un pieslēdza divus sūknīšus, lai nodrošinātu pacienta asins cirkulāciju.

Unikālo operāciju 37 gadus vecajam vīrietim veica čehu kardioķirurgi, tādējādi bijušais ugunsdzēsējs tagad ir pasaulē vienīgais cilvēks, kura dzīvību nodrošina šāds mehānisms.

30. augustā Prāgas Eksperimentālās medicīnas institūta pacients ar torti un svecītēm atzīmēja 150 dienas, kas pagājušas kopš operācijas veikšanas.

Jakubs gaidīja rindā uz donora sirdi jau ilgāku laiku pirms tam, jo viņa sirdī tika konstatēts ļaundabīgs audzējs. Tā kā donora orgāna joprojām nebija, bet pacienta dzīvībai draudēja briesmas, ārsti izlēma par labu riskantai un unikālai operācijai, nomainot viņa sirdi pret sūknīšiem. (Līdzīga operācija jau tikusi veikta ASV, bet pacients jau pēc nedēļas nomiris.)

Pats Jakubs apgalvo, ka dzīvo kā normāls cilvēks un ir labā fiziskajā un psiholoģiskajā formā. Sirds pukstu un pulsa trūkums ir vienīgais, kas viņu atšķirot no citiem cilvēkiem.

Tomēr Jakubs Haliks joprojām atrodas donora orgānu gaidītāju sarakstā. Pateicoties mākslīgajam mehānismam, viņam radušās izredzes sagaidīt, līdz būs iespējams pārstādīt donora sirdi.


Написать комментарий