Dod «zaļo gaismu» Pavļuta reformām enerģijas jomā

foto lat.gorod.lv
foto lat.gorod.lv

Valdība atbalstījusi Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvājumu valsts atbalsta reformai zaļai enerģijai un koģenerācijai – priekšlikumus jauna zaļās enerģijas valsts atbalsta mehānisma izsrādei plānots sagatavot līdz šā gada 1. novembrim.

Jaunajam mehānismam jābūt vērstam uz to, lai nozare arī turpmāk var attīsties, bet vienlaikus sistēma būtu prognozējama un cenu pieauguma riski būtu kontrolējami, skaidro EM. Kamēr elektroenerģijas ražošanai, izmantojot atjaunojamos energoresursus, nav pieejams ilgtspējīgs, uz zemākām izmaksām vērsts atbalsta mehānisms, tai noteikts moratorijs. Ministrija piedāvā līdz 2016. gada 1. janvārim pagarināt pagaidu regulējuma darbību, kas cita starpā nosaka, ka EM neorganizē konkursus par tiesību iegūšanu pārdot biomasas, biogāzes, saules vai vēja elektrostacijās saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, un ražotājs nevar kvalificēties elektroenerģijas pārdošanai obligātā iepirkuma ietvaros un tiesību iegūšanai saņemt garantētu maksu par uzstādīto elektrisko jaudu.

EM rosina noteikt stingrākus nosacījumus un uzraudzību jau sāktajiem projektiem, piemēram, attiecībā uz koģenerāciju elektrostaciju ekspluatācijā nodošanas un elektroenerģijas razošanas uzsākšanas termiņiem, kā arī uz elektrostacijās izmantoto energoresursu. Iecerēts arī noteikt laiku, kurā uzņēmumi, kas saņēmuši tiesības pārdot elektroenerģiju, kas ražota augsti efektīvā koģenerācijā, ir tiesības elektroenerģiju pārdot obligātā iepirkuma ietvaros. Lai ierobežotu nepamatotu siltumenerģijas tarifu pieaugumu patērētājiem, plānots noteikt pārejas periodu līdz 2013. gada 1. jūlijam. «Tas ļauj elektroenerģijas ražotājiem un pašvaldībām pārkārtot savu saimniecisko darbību,» žurnālistiem skaidroja EM valsts sekretāra vietnieks Gatis Ābele.

Latvijā zaļās enerģijas ražošanas veicināšanai un atbalstam darbojas obligātā iepirkuma metode. Tā paredz pienākumu a/s Latvenergo iepirkt elektroenerģiju no AER un koģenerācijas ražotājiem par tarifu, kas pārsniedz tirgus cenu. «Latvijā ir dāsni (ar 445 lēmumiem) izsniegtas kvotas enerģijas ražošanai no atjaunojamiem energoresursiem, kuru pilna izmantošana Latvijas patērētājiem papildu varētu izmaksāt vairāk nekā 264 miljonus latu ik gadu jeb 78 latus gadā katrai mājsaimniecībai,» norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, aicinot pārtraukt līdzšinējo sistēmu.


Написать комментарий