L.Jankovska: Problēma ar inženiertehniskā profila darbiniekiem Daugavpilī drīzumā varētu būt atrisināta 1

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Pagājušā gada vasarā Trīspusējās konsultatīvās padomes sēdē Daugavpils domē metālapstrādes un mašīnbūves uzņēmumu pārstāvji, kā arī Daugavpils mācību iestāžu vadītāji apsprieda jautājumu par inženiertehniskā profila darbinieku trūkumu mūsu pilsētā. Par to, vai situācija ir mainījusies, portāls Gorod.lv uzzināja pie vicemēra Līvijas Jankovskas, kura piedalījās minētajā diskusijā un aicināja atrisināt šo jautājumu.

Atgādināsim, ka metālapstrādes un mašīnbūves nozares pārstāvji vairākkārt ziņoja, ka viņiem trūkst kvalificētā darbaspēka, bet mācību iestādes gatavo citu specialitāšu darbiniekus, turklāt motivē savu rīcību ar to, ka viņi nebija saņēmuši no uzņēmējiem informāciju par darbinieku trūkumu.

L.Jankovska pastāstīja, ka problēma ar tehniskiem darbiniekiem un inženieriem Daugavpilī drīzumā varētu būt atrisināta, jo RTU vadība, atsaucoties uz lūgumu, apsolīja, ka drīzumā studentiem nevajadzēs braukt uz Rīgu, lai pabeigtu pēdējos kursus, bet būs iespējams pēc otrā kursa apgūt pilnu bakalaura programmu Daugavpilī, kas nozīmē, ka pēc studiju beigām visdrīzāk viņi paliks strādāt dzimtajā pilsētā.

Kopumā situācija, kad kādā konkrētajā pilsētā trūkst konkrētu speciālistu, ir saistīta ar to, ka arodskolas pašas izvēlas realizējamās programmas, bet uzņēmēji nevar skaidri pateikt, kāda veida speciālisti viņiem būs vajadzīgi, atzīmēja vicemērs, piebilstot, ka tāpēc arī rodas situācija, ka, apgūstot kādu profesiju, cilvēks nav pieprasīts darba tirgū un ir spiests apgūt kādu citu specialitāti.


Написать комментарий

Jā,ir jāslēdz līgumus,iespējams jāmaksā stipendijas,lai piesaistītu speciālistus, nevis tikai vaimanāt -gatavu speciālistu nav,tos augstskolas negatavo. Protams, arī jābūt adekvātai algai, nevis inženieris jāšantažē,liekot tam strādāt par minimālo un pārējo maksājot konvertē (iz dzīves). Cilvēks,kas sevi ciena un zina savu vērtību agri vai vēlu aiziet projām vai aizbrauc uz ārzemēm,ja mājas apstākļi to ļauj.