Ēnu ekonomikas apkarotāju motivēšanai atvēl divus miljonus latu

foto romania-insider.com
foto romania-insider.com

Valdība otrdien atbalstīja ieceri šā gada budžeta grozījumos atvēlēt divus miljonus latu ēnu ekonomikas apkarošanā iesaistīto institūciju darbinieku motivēšanai.

Divi miljoni latu ir 4% no valsts budžetā plānoto nodokļu ieņēmumu pārpildes 50 miljonu latu apmērā, kas uzskatāmi par ieņēmumiem, īstenojot ēnu ekonomikas ierobežošanas pasākumus, teikts valdības sēdes protokollēmumā.

Lai nodrošinātu papildu finansējumu darbinieku motivēšanai, valsts budžeta grozījumu izskatīšanai otrajā lasījumā Saeimā būs jāiesniedz priekšlikumi par dotācijas palielināšanu no vispārējiem ieņēmumiem atalgojumam Valsts ieņēmumu dienestam (VID) 1,6 miljonu latu apmērā, atalgojumam Valsts policijai un Valsts robežsardzei 320 000 latu apmērā, atalgojumam Valsts darba inspekcijai (VDI) 40 000 latu apmērā, atalgojumam Pārtikas un veterinārais dienestam, Valsts meža dienestam un Valsts augu aizsardzības dienestam 40 000 latu apmērā.

Papildu finansējumu motivēšanai plānots piešķirt, jo šā gada budžeta likums paredz: ja sešu un deviņu mēnešu laikā ēnu ekonomikas apkarošanā iesaistīto institūciju darbības rezultātā būtiski tiek uzlabota situācija godīgas konkurences veicināšanā un ēnu ekonomikas apkarošanā un tiek prognozēti ievērojami uzlabojumi arī līdz gada beigām, tad valdība pieņem lēmumu par iesaistīto institūciju amatpersonu motivēšanu. Apropriācijas palielinājumam novirzāmā finansējuma apjoms nedrīkst pārsniegt 5% no valsts budžetā plānoto nodokļu ieņēmumu pārpildes.

Finanšu ministram ir tiesības palielināt apropriāciju izdevumiem, ja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piecu dienu laikā no informācijas saņemšanas ir to izskatījusi un nav iebildusi pret apropriācijas palielinājumu.

Finanšu ministrijas (FM) apkopotā informācija par ēnu ekonomikas apkarotāju veikumu gada pirmajā pusē liecina, ka VID sešos mēnešos iekasējis 2,206 miljardus latu, pārsniedzot plānotos ieņēmumus par 7,3% jeb 149,69 miljoniem latu un pārsniedzot 2011.gada sešu mēnešu ieņēmumus par 13,2% jeb 256,61 miljonu latu.

Tiek prognozēts, ka kopējā VID administrēto valsts budžeta ieņēmumu plāna izpilde šogad tiks nodrošināta 105% apmērā, virs plāna iekasējot 213 miljonus latu. Šā gada sešos mēnešos legalizēti 2058 darba ņēmēji, teikts FM sagatavotajā ziņojumā par ēnu ekonomikas apkarošanā paveikto pirmajā pusgadā.

Pirmajā pusgadā veikta 5131 juridiskās personas tematiska pārbaude, veikti 496 nodokļu auditi juridiskajām personām un nodokļu kontroles pasākumu rezultātā 788 nodokļu maksātāji izslēgti no ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistra. Veiktas 840 datu atbilstības pārbaudes. 2012.gada sešos mēnešos atklāta un pārtraukta septiņu organizētu noziedzīgu grupējumu darbība valsts ieņēmumu jomā.

Ziņojumā norādīts, ka legālā akcīzes preču tirgus rādītāju palielinājums šā gada piecos mēnešos salīdzinājumā ar 2011.gada attiecīgo periodu liecina par veiksmīgu VID uzraudzības un administrēšanas darbu, piemēram, legālās degvielas aprites rādītāji ir par 3% augstāki nekā iepriekšējā gadā, legālo alkoholisko dzērienu patēriņam nodotais daudzums ir par 6% lielāks nekā pērn. Savukārt īslaicīgais legālo cigarešu realizācijas apjomu kritums par 5% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu vēl neliecina par legālā tirgus samazinājumu, jo tabakas nozare kopš šī gada sākuma par trešdaļu ir samazinājusi uzkrājumus vairumtirdzniecībā.

Akcīzes preču aprites kontroles nodrošināšanai sešos mēnešos veikta 941 akcīzes preču uzraudzības pārbaude, kas ir par 189 pārbaudēm vairāk nekā 2011.gada sešos mēnešos, anulētas 666 licences par normatīvo aktu pārkāpumiem - par 368 licencēm vairāk nekā 2011.gada sešos mēnešos.

Ziņojumā norādīts, ka Valsts policija šogad izņēmusi vairāk alkoholisko dzērienu un cigarešu nekā pērn, taču sarucis pirmajā pusgadā izņemto naftas produktu apmērs.

Valsts policija sešos mēnešos sākusi 325 kriminālprocesus par kontrabandu un ar akcīzes nodokli apliekamo preču nelikumīgu apriti, kas ir par 16 vairāk nekā pērn. Kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīti 139 kriminālprocesi, kas ir par 20 vairāk nekā 2011.gada pirmajā pusgadā. Sešos mēnešos noformēti 1949 administratīvā pārkāpuma protokoli, veikts 1921 reids, aizturētas 1449 personas, izņemti 65 transportlīdzekļi.

Valsts robežsardze pirmajā pusgadā konstatējusi 99 nelikumīgus preču pārvietošanas gadījumus. Lielākā daļa no atklātajām kontrabandas precēm bija tabakas izstrādājumi.

Sešos mēnešos Valsts robežsardze patstāvīgi vai sadarbība ar citām tiesībsargājošām iestādēm aizturēja un izņēma 4,912 miljonus dažādu marku cigarešu, 21 347 litrus degvielas un naftas produktu, 759 litrus alkoholisko dzērienu, kuru kopējā nenomaksātā akcīzes nodokļa aptuvenā vērtība ir vairāk nekā 250 000 latu. Gada pirmajā pusē par preču nelikumīgu pārvietošanu Valsts robežsardze sāka 31 administratīvā pārkāpuma lietu, trīs gadījumos sāktas administratīvās pārkāpuma lietas par bezsaimnieka preces atklāšanu.

VDI sešos mēnešos apmeklējusi 1535 uzņēmumus, pārbaudot nereģistrētās nodarbinātības pārkāpumus, no tiem 32,8% apsekojumu bija rezultatīvi, tas ir, gandrīz katrā trešajā uzņēmumā tiek konstatētas nereģistrēti nodarbinātas vai uz "pirmās dienas" darba līgumu pamata nodarbinātas personas. Tika konstatētas 1619 nereģistrēti nodarbinātas personas, kas ir par 29% vairāk nekā 2011.gada sešos mēnešos. Pēc pārbaudes veikšanas ar 248 personām tika noslēgti rakstveida darba līgumi.

Šogad vairāk atklāti nereģistrēti nodarbinātie, kuri strādā un vienlaicīgi reģistrēti kā bezdarbnieki. 2011.gada sešos mēnešos tika konstatētas 107 šādas personas, šogad - 122.

VDI amatpersonas par pārkāpumiem gada sešos mēnešos piemēroja naudas sodus 581 000 latu apmērā, kas ir par 70% vairāk nekā 2011.gada attiecīgā periodā. Piemēroto naudas sodu apjoms audzis, jo par 10% palielinājies to uzņēmumu skaits, kuros konstatētas nereģistrēti nodarbinātas personas. Mainīta arī sodu politika, proti, iepriekš visbiežāk tika piemēroti minimālie sodi.

Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka pērn oktobrī valdība atbalstīja 2,27 miljonu latu piešķiršanu VID darbinieku motivēšanai, jo veiksmīgi noritējusi cīņa ar ēnu ekonomiku un sasniegti labi rezultāti nodokļu iekasēšanā. Toreiz vairāki ministri valdības sēdē rosināja, ka ar prēmijām vajadzētu novērtēt arī VDI, policijas un robežsardzes ieguldījumu cīņā ar ēnu ekonomiku, tādēļ FM tika uzdots 2012.gada budžetā paredzēt kritērijus, pēc kuriem novērtē institūciju pienesumu ēnu ekonomikas apkarošanā.


Написать комментарий