Jaunajā mācību gadā skolu direktoriem algas pieaugs pat par 342 latiem

foto diena.lv
foto diena.lv

No jaunā mācību gada apmēram 6000 pedagogu būs algas pieaugums par 25 latiem, savukārt skolu direktoriem algu pieaugums sagaidāms lielākā apmērā - līdz pat 342 latiem - atkarībā no audzēkņu skaita vadītajā iestādē, otrdien žurnālistiem pastāstīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Stāstot par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotajiem grozījumiem noteikumos par pedagogu darba samaksu, ministrijas Nodrošinājuma un finanšu departamenta pārstāve Svetlana Batare pavēstīja, ka pedagogiem atalgojums pieaugs par 25 latiem. Starp pedagogiem, kuru algas pieaugs, ir ap 2000 pedagogu, kuri atbilst augstākajai - ceturtajai vai piektajai - profesionālās darbības kvalitātes novērtējuma kategorijai, bet ap 4000 pedagogu šobrīd saņem zemākās likmes.

Pedagogiem, kuri Eiropas Sociālā fonda projektā "Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos" novērtējumā piešķirtas augstākās kvalifikācijas pakāpes, pienāksies papildus piemaksas. Tiem pedagogiem, kuri ieguvuši ceturto kvalifikācijas pakāpi, piemaksa pie darba būs 8% jeb no 22 līdz 50 latiem, bet pedagogiem ar piekto kvalifikācijas pakāpi piemaksa būs 12% jeb no 32 līdz 72 latiem, pastāstīja Batare.

Atalgojums būtiski pieaugs izglītības iestāžu vadītājiem atkarībā no skolēnu skaita iestādē. Ja mācību iestādē izglītojamo skaits nepārsniegs 100, iestādes vadītāja algu palielinās par 45 latiem, bet vietniekam - par 34 latiem. Ja mācību iestādē bērnu skaits ir no 1001 līdz 1200, iestādes direktora atalgojums pieaugs par 60 latiem, bet vietniekam - par 42 latiem. Savukārt, ja izglītības iestādē mācās vairāk nekā 2601 bērns, tad iestādes vadītājam no jaunā mācību gada atalgojums pieaugs par 342 latiem, bet viņa vietniekam - par 240 latiem, izklāstīja Batare. Viņa gan piebilda - šāda apjoma izglītības iestādes ir retums.

Ķīlis uzsvēra - šā gada četriem mēnešiem pedagogu un skolu direktoru algu palielināšanai nepieciešamos 4,6 miljonus latu IZM izdevies atrast "no iekšējām rezervēm", līdz ar to algu palielināšanai papildus finansējums no valsts budžeta nav lūgts.

Lai algu palielinājumu nodrošinātu arī 2013.gadā, tam valsts budžetā nepieciešami papildus apmēram 37 miljoni latu. Ķīlis uzsvēra, ka ministrija strādās, lai algu palielinājums pedagogiem nākamgad saglabātos.

Vienlaikus IZM sagatavojusi arī izmaiņas birokrātijas mazināšanai pedagogu darbā - paredzēts, ka vairs nebūs obligāti tā saucamie skolu tematiskie plāni un "pedagogu dienasgrāmatas", ko līdz šim pieprasīja un saskaņoja IZM. Paredzēts, ka turpmāk ministrija šos dokumentus nepieprasīs.

Jau vēstīts, ka ar pedagogu arodbiedrību parakstītais memorands paredz, ka no šā gada 1.septembra pedagoga zemāko mēneša darba algas likmi paredzēts palielināt par 10% jeb aptuveni par 25 latiem , savukārt pedagogiem, kuri Eiropas Sociālā fonda projektā "Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos" ieguvuši 4. un 5.kvalitātes pakāpi, par pedagoģisko darbu piemaksās attiecīgi 8% un 12%.


Написать комментарий