Kurdu partizāni nolaupa Turcijas parlamenta deputātu

foto militaryphotos.ne
foto militaryphotos.ne

Turcijas kurdu separātistu partizāni valsts austrumos svētdienas vakarā nolaupīja Turcijas parlamenta deputātu, un armija ir uzsākusi viņa meklēšanu, paziņoja varas iestādes un nolaupītā deputāta partija.

Hisejins Aigins no opozīcijā esošās Republikāniskās tautas partijas tika nolaupīts, kad partizāni apturēja viņa automašīnu starp Ovadžikas un Tundželi pilsētām. Kopā ar viņu bija padomnieks un žurnālists, kurus partizāni atbrīvoja.

Šī ir pirmā reize, kad kurdu separātistu partizānu grupējums "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) ir nolaupījis Turcijas parlamenta deputātu. PKK līdz šim bija nolaupījusi karavīrus, vietējos politiķus, valdības darbiniekus, žurnālistus un tūristus.

Tundželi provinces gubernators Mustafa Taškesens paziņoja telekanālam NTV, ka deputāts ticis nolaupīts pēc Ziemeļirākā bāzētas partizānu pavēlniecības rīkojuma. Viņš sacīja, ka armija vajā partizānus un pirmdien tiks uzsākta plašāka operācija pret tiem.

Taškesens uzsvēra, ka nolaupīšana notikusi pirms PKK pirmā bruņotā uzbrukuma 1984.gada 15.augustā 28.gadskārtas.

Aigins parlamentā pārstāv Tundželi provinci, kur viņš 14 gadus strādājis par advokātu. Saskaņā ar Aigina interneta vietnes ziņām viņš kā deputāts pievērš galveno uzmanību cilvēktiesību pārkāpumiem, tostarp kurdu ciemu piespiedu evakuēšanai ar mērķi likvidēt atbalstu partizāniem lauku rajonos, kā arī spīdzināšanām.

PKK, kuras ideoloģija ir marksisms, 1984.gadā sāka cīņu pret Turcijas valsti, lai panāktu kurdiem pašnoteikšanās tiesības šīs tautas apdzīvotajos Turcijas dienvidaustrumos. Šajā bruņotajā konfliktā ir gājuši bojā vairāk nekā 45 tūkstoši cilvēku. Turcija, Eiropas Savienība un ASV atzīst PKK par teroristisku organizāciju.


Написать комментарий