Eksperti: Izdevniecības nama „Regnum” prezidenta pasludināšana par „personu non grata” liecina par Latvijas un tās ierēdņu vājumu 3

foto golos.org
foto golos.org

Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča lēmums par izdevniecības nama „Regnum” prezidenta Modesta Koļerova un informācijas aģentūras Regnum galvenā redaktora vietnieka Igora Pavlovska pasludināšanu par „personām non grata” ir iekšējās politiskās cīņas akts.

Šo viedokli Modests Koļerovs izteica informācijas aģentūras „REX” korespondentam, komentējot lēmumu, kuru Latvijas Ārlietu ministrija paziņoja 2012.gada 8.augustā.
„Tas ir iekšējās politiskās cīņas akts, kā arī nacionālradikāļu cīņas akts pret Latvijas valdības civilizētajiem nacionālistiem”, - atzīmēja Koļerovs.
Viņš teica, ka Latvijas vara de-facto atzina viņa novērtējumus: „Līdz ar to viņi atzīst, ka mūsu izteikumi par to, ka pašreizējie Latvijas varas orgāni nodarbojas ar valsts desuverenizāciju, ka varas orgāni novedīs valsti līdz finanšu maksātnespējai, ka tie veicina starpnacionālās nesaskaņas, atbilst patiesībai”.

IA „REX”: Kā jūs vērtējat Latvijas ārlietu ministra lēmumu?

Jurijs Jurjevs, politkonstruktors:

Man Latvijas ir žēl. Tās teritoriālo vienotību un ekonomisko drošību ir spējīgi apdraudēt pat divi cilvēki – izdevniecības nama „Regnum” un informācijas aģentūras Regnum darbinieki. Viņi divatā var saplēst Latviju gabalos un izlaupīt. Un pat NATO nevar glābt nabago Latviju, to apdraud divi bīstami cilvēki, kuri iedveš publiskās šausmas Latvijas varas orgānos un tautā.
Latvijas varas orgāniem atliek vēl izdevniecības namam un informācijas aģentūrai piestādīt vairāku miljonu rēķinu par Latvijas varas iebiedēšanu ar Koļerovu un Pavlovski, par izdevniecības nama genocīda mēģinājumiem, par telepātisko Latvijas zemes sašķelšanu un Latvijas ekonomikas suģestīvu laupījumu. Bet Krievijai – triljonu rēķinu, ņemot vērā pilsoņu skaitu un pamatojoties uz to, ka viņi simpatizē Koļerovam un Pavlovskim.

Staņislavs Stremidlovskis, politologs, laikraksta „Cena voprosa” galvenais redaktors:

Parasti par „personu non grata” tiek pasludināti cilvēki, kuri apdraud valsts teritoriālo vienotību vai ir atšifrētie izlūki. Cik man ir zināms, Modests Koļerovs un Igors Pavlovskis neatbilst nevienai no minētajām kategorijām. Tāpēc es redzu divus variantus. Par Koļerova un Pavlovska pasludināšanu par „personu non grata” Latvijas Ārlietu ministriju varēja „palūgt” kādi ārējie spēki, un ministra kungs nevarēja atteikt. Vai arī Edgara Rinkēviča pozīcijas valdībā ir tik vājas, ka viņš šādā veidā nolēma nostiprināt tās. Jebkurā gadījumā, šāda rīcība liecina par Latvijas un tās ierēdņu vājumu.

Igors Bogatirevs, žurnālists:

Vispār es ar cieņu attiecos pret suverēno valstu tiesībām pasludināt kādu par „persona non grata”. Tā ir valsts privātlieta, un valstij ir tiesības to darīt, pamatojoties uz varas orgānu izpratni par to, kas ir labi un kas – slikti, kas varētu kaitēt viņu politikai. Protams, šāda vaida rīcību var apspriest ārpus valsts robežām, „pārmest” un tā tālāk, taču šajā gadījumā tas ir līdzīgs „sarunām virtuvē”.
Protams, tas neattiecas uz īpaša statusa starptautiskajiem pasākumiem. Es uzskatu, ka nebija tiesību aizliegt Lukašenko ierasties Londonā, jo taču bija deklarēts, ka „Olimpiskās spēles ir ārpus politikas”. Tiesa, pašlaik tas vairs netiek deklarēts...


Написать комментарий

tas nav vājums, bet Latvijas valstiskums

Var jau saukt kā gribi, bet ja kaimiņš ienāk manā dzīvokli un piebezd gaisu, otrreiz es viņu iekšā nelaidīšu!

Tas, protams, bija Latvijas mēģinājums sasparoties un sākt līdzināties tikpat spēcīgām valstīm kā Igaunija un Lietuva, kas visu laiku izrāda lielāku gatavību aizstāvēt savas nacionālās intereses pret lielkrievšovinistu izlēcieniem.

Написать комментарий